Septembar u Banjaluci je vrijeme već godinama obilježeno šuškanjem i mirisom hartije novih knjiga, vrijeme posvećeno jednom od književnih praznika za sve ljubitelje pisane riječi i vrijeme traganja za željenim izdanjima knjiga koje žele da pročitaju.

Da još jedno jesenje traganje za knjigama bude lakše i ove godine se pobrinuo Sajam knjige. Međunarodni sajam knjige, u organizaciji “Glasa Srpske”, biće održan 24. put, i to od 10. do 16. septembra, u Sportskoj dvorani “Borik”.

Ova smotra pisane riječi održava se već treću deceniju zahvaljujući poklonicima pisane riječi i izdavačima koji su njen dio. Vodilja organizatora je predstavljanje novih izdanja i pružanje mogućnosti svima da se susretnu sa poznatim književnicima i izdavačima s naših prostora i predstavljanje knjige kao magičnog i snažnog pisanog pokretača emocija, koji zauzima značajno mjesto u našim životima.

Književnik Vule Žurić će svojom besjedom otvoriti ovogodišnji sajam 10. septembra u 18 časova. Žurić je književnoj javnosti poznat po djelima “Nedelja pacova”, “Pomor i strah”, “Tajna crvenog zamka”, “Mrtve brave”, a nedavno je u izdanju “Lagune” objavljena i zbirka izabranih priča “Forenzika Itake”.

Žurić će biti i jedan od učesnika panel-diskusije koja će biti održana 11. septembra pod nazivom “Izazovi savremene književnosti”.

Ovogodišnji sajam je još jedna divna prilika da se posjetioci upoznaju sa novitetima u svijetu književnosti i novim djelima domaćih regionalnih izdavača objavljenih tokom protekle godine, po povoljnijim i sniženim cijenama.

Izdavači čija djela će svi zainteresovani moći da pogledaju i kupe su: “Kreativni centar”, “Vulkan”, “Laguna”, “Partenon”, “Dereta”, JRJ Udruženje izdavača, Zavod za udžbenike iz Beograda, “Kairos” iz Sremskih Karlovaca i “Buk” iz Zemuna. Posjetioci će imati priliku da se susretnu i s izdanjima Udruženja književnika Republike Srpske, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, “Pčelice”, Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Andrićevog instituta iz Višegrada, “Nostalgije”, te Zajednice izdavača u BiH (koja prvi put učestvuje na sajmu), ali i Naklade “Begen”, “Nove knjige” i “Obodskog slova”.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 20 časova, a radno vrijeme posljednjeg dana je od 10 do 18 časova. Cijena ulaznice je simboličnu jednu konvertibilnu marku.

U okviru sajma biće priređeno i nekoliko panel-diskusija na kojima će učestvovati književnici, lingvisti, izdavači i profesori. Na već pomenutoj panel-diskusiji “Izazovi savremene književnosti” govoriće i književnica Tanja Stupar-Trifunović, profesor i književni kritičar Igor Simanović, te književnik Berislav Blagojević.

Druga panel-diskusija “Jezik i mediji” biće održana 12. septembra, a učesnici su lingvista Milorad Telebak, lingvista Goran Milašin i književnik Marko Šelić. Na panel-diskusiji “Aktuelna pitanja u izdavaštvu” govoriće predstavnici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Udruženja izdavača RS (Nenad Novaković), izdavačke kuće “Imprimatur” (Boris Maksimović), Ministarstva prosvjete i kulture RS (Danijela Pavlović) i Narodne i univerzitetske biblioteke RS (Ljilja Petrović-Zečić).

U okviru 24. Međunarodnog sajma knjige biće održani i četvrti Međunarodni književni susreti u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, a tokom trajanja sajma biće priređivane i dnevne književne promocije aktuelnih djela.

(Glas Srpske)