Dugotrajno gledanje televizije može trajno da promijeni i oštetiti strukturu mozga djeteta. Zbog toga treba ograničiti boravak ispred ekrana na najduže 120 minuta dnevno.

Stručnjaci stalno upozoravaju koliko je sjedenje ispred TV-a štetno po fizičko i mentalno zdravlje, a možda će biti shvaćeni ozbiljno poslije studije naučnika iz Japana. Oni su pratili navike djece i otkrili da prekomjerno gledanje TV-a može trajno da promijeni i oštetiti strukturu mozga djeteta.

U studiji je učestovalo oko 300 ispitanika starih od pet do 18 godina, koji su, u prosjeku, gledali TV dva sata dnevno.

Magnetska rezonanca njihovog mozga ukazala je na promjene u polarnim regijama i to kod onih koji su najviše vremena provodili ispred ekrana. Imali su više sive mase u prednjem dijelu mozga, što nije dobro, jer se to povezuje sa nižom verbalnom inteligencijom.

U tim prodručjima primijećeno je istovremeno i kortikalno stanjivanje, kao i povećanje obima sive mase, a rezultat toga su strukturalne promjene u mozgu. Naučnici su zbog ovih saznanja istakli da bi djeci trebalo ograničiti gledanje televizije na 60 do najduže 120 minuta dnevno.