Prema sezonskoj prognozi svjetskog meteorološkog servisa “AccuWeather”, za jesen koja je pred nama predviđaju se povremene oluje koje mogu uzrokovati poplave i klizišta na području Balkana.

Meteorolozi u regionu ističu da nas očekuje uobičajeno vrijeme za taj period godine, te da ovakve najave nisu nešto sto bi trebalo da nas zabrine.

Kako jesen bude odmicala, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost od jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti. Na “AccuWeather” se navodi se da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Meteorolog Nedeljko Todorović ocijenio je ovakvu najavu kao ne previše zabrinjavajuću budući da pomenuti sajt nije specifizirao da li se ovakav scenario odnosi konkretno na Srbiju.

– To nije prognoza, već opis vremena o uobičajenim vremenskim prilikama za jesen. Ali je pisana takvim rječnikom da djeluje kao malo ekstremnija. Nije konkretno navedeno ni o kom periodu se radi, niti gdje tačno bi mogle da se očekuju takve najave, tako da ne možemo da tvrdimo da će kod nas biti velikih poplava – kaže za Blic Todorović.

U izvještaju “AccuWeather” navodi se da je, za razliku od većeg dijela Evrope gdje se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi moguć oštriji prelaz na hladnije vrijeme. Meteorolog Todorović objašnjava da pojava hladnijeg vremena u oktobru nije nešto sto bi trebalo da nas plaši.

– Svi znaju da se prvi mrazevi i jutarnja magla javljaju već od oktobra, to nije nešto novo ili neuobičajeno i nema potrebe da se ljudi plaše nekim vremenskim neprilikama – ističe on.

Todorović kaže da je pred nama uobičajena jesen, te da ćemo u septembru imati pozno ljeto i umjereno tople temperature vazduha, sa izuzetno malim brojem kišnih dana. Više padavina možemo očekivati od kraja oktobra i u novembru, ali bez izgleda da će njihova količina biti iznad prosjeka.

– Od novembra možemo očekivati i prvi snijeg, ali je još uvijek rano za detaljniju prognozu o predstojećoj zimi – navodi Todorović.

Do kraja mjeseca bez bitnje promjene vremena

Iako je bilo najava da nam spas od trenutne vreline predstoji, meteorog Todorović kaže da neće biti značajnije razlike u temperaturi, tek za dva do tri stepena niže.

– U većini krajeva biće suvo, eventualna kratkotrajna pojava padavina moguća je u planinskim predjelima, ali izuzetno rijetka. Toplo i uglavnom suvo vrijeme nastaviće se do kraja mjeseca – zaključuje on.

Blaga zima?

Prema dugoročnoj sezonskoj prognozi Republičkog meteorološkog zavoda, prva polovina septembra biće suvlja i nešto toplija. U oktobru se nastavlja miholjsko ljeto, zbog čega su prognozirane padavine nešto niže od višegodišnjeg prosjeka. Nešto topliji biće i novembar, ali svakako uz padavine, čija količina će se kretati u granicama prosječnih za taj period. Sam kraj godine i početak naredne neće donijeti bitne promjene u vremenu, sa temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka. Stoga, ako se ostvare najave RHMZ- a možemo reći da je pred nama jedna blaga zima.