Vjeruje se da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića…

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik uspomena je na smrt Bogorodice i Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave ga 28. avgusta kada se završava i post koji traje 14 dana, piše Lepa&Srećna.

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica je dan kada se ona vaznijela na nebo i “predala svoj duh u ruke Spasitelja”.

Predanje kaže da je Bogorodica živjela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživjela svoga sina i kao svjedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

U Svetom pismu nema podataka o kraju zemaljskog života Bogorodice. Prema predanju i spisima, koji nemaju sveti karakter, smatra se da je majka božija do kraja života, poslije smrti i vaskrsenja Hristovog, živjela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Na ikonama, ovaj praznik se obično predstavlja tako što se ikonopiše postelja na kojoj leži Bogorodica sa prekrštenim rukama na grudima. Sa obje strane ležaja nalaze se svjećnjaci sa upaljenim svijećama. Uz noge Bogorodice, Sv. Petar kadi kadionicom, uz glavu su sveti apostol Pavle i sveti apostol Jovan, a ostali apostoli su uz odar. Prisutni su i veliki hrišćanski pisci, sveti Dionisije Areopagit, Irotej i Timotej koji drže Jevanđelje; tu su i žene koje plaču. Iznad Bogorodice je Hristos koji drži dušu Bogorodice u vidu djeteta, okružuju ga svjetlost i anđeli.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest, jer se ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dvije Gospojine, Velike i Male Gospojine (21. septembra), najbolje brati ljekovito bilje kojim se liječe se razne bolesti.