21. vijek je uveliko u toku, na sve strane priča se o pravima žena, feminizam je u svom punom jeku, a u modnoj industriji žene bivaju silovane ne bi li zdaržale svoje radno mjesto.

Američka organizacija “Workers Rights Consortium” nedavno je objavila izvještaj u kome je istaknuto ”nasilje i uznemiravanje na osnovu pola” koji se navodno odvijaju u tri fabrike teksasa u Lesotu u Južnoj Africi.

Sve tri fabrike u vlasništvu su tajvanskog preduzeća Nien Hsing Textile Co., u čiju se klijentelu ubrajaju brendovi poput Levi Straussa, Calvina Kleina i Wranglera.

Istraga je trajala dvije godine i sastojala se od razgovora sa 140 radnica. Kako je navedeno u izvještaju, mnoge žene koje rade u ovim fabrikama tvrde da su ih nadzornici, šefovi i saradnici prisilili na seksualne odnose kako bi ostale zaposlene i osigurale sebi ”povoljnije radne uslove”. U objavljenom izvještaju jedna radnicatako tvrdi sljedeće: “Za žene se radi o preživljavanju i ničem drugom. Ako kažete ne, nećete dobiti posao ili vaš ugovor neće biti obnovljen.”

Drugi radnik rekao je WRC-u: “Od nas se traži da lažemo u ime kompanije … Kupci su bili na lokaciji, a nadređeni su nam zaprijetili da ukoliko kažemo istinu o tome što se tamo stvarno događa, možemo da zaboravimo na posao.” To je, takođe, bio slučaj kada su spoljni revizori posjetili fabrike.

Od tragedije u Rana Plazi 2013. godine, koja je odnijela živote 1.138 ljudi, provedeno je nekoliko istraga životnih i radnih uslova zaposlenih u tekstilnoj industriji. Samo prošle godine, izvještaj je otkrio kako su radnici često plaćeni manje od dolara na sat, a mnogi i dalje rade duge smjene u okruženju štetnom za zdravlje.

Potpredsjednik održivosti Levi Straussa & Co. obavijestio je Associated Press da je Nien Hsingu rečeno da maltretiranje radnika “neće biti tolerisano”, kao i da “treba da razviju plan korektivnih mjera”. Levi Straussu & Co. u potpisu sporazuma o zaustavljanju seksualnog nasilja i uznemiravanja u pet fabrika u Lesotu pridružio se i Kondoor Brandsima (vlasnik Lee Jeansa i Wranglera).

Nien Hsing je od tada potpisao sporazum u kome se navodi kako se treba uspostaviti nezavisni odbor, dvije ženske grupe i pet sindikata koji će provoditi zakone i pomoći u rješavanju optužbi.

“Trudimo se da osiguramo sigurno radno mjesto za sve radnice u našim preduzećima i zato smo potpuno posvećeni sprovođenju ovog sporazuma odmah, sveobuhvatno i sa mjerljivim uspjehom”, izjavio je predsjednik kompanije, Richard Chen.

Tekstilna i odjevna industrija u Lesotu eksponencijalno raste, zemlja godišnje proizvodi 26 miliona pari farmerki, a radna snaga broji oko 38 000 ljudi.