Rutina je samo jedan od velikih neprijatelja parovima.

Postoji još jedan neprijatelj, koji može da se pretvori u nepremostivu prepreku, a to je gubitak interesovanja za seks u braku, fenomen koji se, prema istraživanjima sprovedenim od strane Britanaca, javlja mnogo češće kod žena, nego kod muškaraca. Brojke su jasne: javlja se kod 15% muškaraca i čak 34% žena, koje su izjavile da nisu imale želju za seksom tri mjeseca u toku prethodne godine ili čak više od tri mjeseca. 

Neki parovi ovu pojavu prihvataju kao normalnu i ne brine ih mnogo. Ipak, kod jednog dijela parova, ovo postaje veliki problem i prepreka u braku, razlog čestih svađa i sumnji.

Među razlozima za gubitak interesovanja i želje za seksom, nalaze se problemi sa zdravljem, bilo da je riječ o fizičkom ili mentalnom zdravlju, potom slijedi manjak komunikacije i emotivne povezanosti tokom seksualnog čina i izvan njega, gašenje ljubavnog žara ili pak, skoro rođenje djeteta, događaj koji veoma pogađa oba partnera, ali ipak malo jače ženu.

Seks je veoma važan aspekt svake veze, pa i braka. Za stabilan i dobar brak, neophodno je da partneri budu zadovoljni u krevetu. U neku ruku, seksualni odnos je slika same povezanosti sa partnerom. To nije čisto fizički čin, on ima daleko dublji značaj i izostanak želje za seksom može ukazivati na ozbiljan problem među partnerima.

Kada su u pitanju žene, želja za seksom je usko povezana sa emocijama koje gaje prema supružniku, mada ne mora da bude nužno tako. Izostanak seksualnih odnosa ne mora da znači da žena ne voli više svog muža, mada je to prvo što muškarci pomisle, zar ne?

Bilo kako bilo, veza se mora njegovati, stalno nadograđivati. Ljubav je poput biljke, ako je ne zalivate redovno, umire. Da bi veza bila uspješna, svi aspekti moraju biti dobri ili barem zadovoljavajući, pa tako i seksualni život.

Iz tog razloga, dajemo vam nekolicinu savjeta kako da ponovo rasplamsate strast i povratite kvalitetan seksualni život sa partnerom.

Pet savjeta za ponovno buđenje želje za seksom u braku

Prvo pitanje glasi: da li je moguće povratiti zainteresovanost za seks tokom braka? Naravno da je moguće, uz malo truda i nekoliko savjeta. Obratite pažnju.

Prvo: Razgovarajte sa partnerom o tome šta se dešava. Ukoliko ignorišete problem i ćutite o tome predugo, problem se može produbiti, jer onda krećete da donosite samostalno zaključke, koji mogu biti pogrešni.

Drugo: Potrudite se da pronađete vrijeme koje ćete posvetiti isključivo vama dvoma. Često nedostatak vremena, posao, obaveze oko djece, stres zbog kredita ili čega već, čini da seks ostavljamo po strani, za neku idealnu situaciju, koja najvjerovatnije neće ni doći. Ostavite djecu na dan, dva kod roditelja, napravite romantičnu večeru i atmosferu i na trenutak se posvetite svom partneru i sebi.

Treće: Isprobajte nove stvari. Probajte da se dosjetite novih ideja o tome što bi moglo da obogati vaš seksualni život. Posjetite zajedno seksi shop, pogledajte zajedno erotski film, isprobajte novu pozu…

Četvrto: Opustite se. Problemi neće nestati, niti se riješiti ako stalno o njima mislite. Potrudite se da barem na kratko ostavite sve ono što vas muči po strani i prepustite se uživanju.

Ukoliko nijedan od ovih savjeta ne funkcioniše, obratite se terapeutu. Što prije, to bolje.