Sindikalne potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u RS u julu ove  godine koštala je 1.884 marke.

Nju je prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu u iznosu od 912 KM, pokrivala sa svega 48,4 odsto,podaci su Saveza sindikata RS.

Kao i do sada, najviše novca porodice u Srpskoj u julu ove godine trošile su za nabavku prehrane – 704 KM, za stanovanje i komunalne usluge 569, te za tekuće održavanje domaćinsta 106,5 KM.

Nabavke obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 132 KM, higijena i njega zdravlja skoro 90, prevoz 200, a obrazovanje i kultura skoro 83 KM.

S druge strane, najviše prosječne neto plate u RS u julu su isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, – 1.459, a najniže u oblasti građevinarstva 632 KM.

Niske prosječne neto plate  u julu primili su i radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 636 KM, zatim zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 679, radnici u ugostiteljstvu 684, kao i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja, kao i u trgovini – 692 KM.

Navedene prosječne neto plate u julu ove godine, pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 35 odsto do 37 odsto.

– Iz navedenih podataka jasno je da je imperativ vremena u kojem živimo, što prije potpisati sve do sada nepotpisane kolektivne ugovore, potpisati novu najnižu platu, te povećati plate i poboljšati  životni standard svim radnicima, kako bi se ublažio trend odlaska kvalifikovane, radno sposobne radne snage iz RS – saopštili su iz Saveza sindikata RS.

Izvor: srpskainfo