Ako imate mnogo buđi po zidovima i pločicama u kupatilu, evo nekoliko korisnih savjeta da se izborite sa tom pojavom na prirodan način.

1. Sirće

Mnogi od vas su navikli da čiste frižider sa rastvorom od vode i sirćeta. To je zbog toga što se u frižideru nalazi vlaga i treba redovno da se čisti da se ne bi stvorila buđ. Baš zbog toga sirće je korisno i kod skidanja buđi sa zidova. U flašicu sa pumpom rastvorite malo sirćeta sa vodom, naprskajte mjesto koje želite da tretirate, sačekajte 10-15 minuta i istrljajte četkom ili krpom.

2. Soda bikarbona

Smjesa sode za hljeb sa vodom, naprskajte mjesto i ostavite da se osuši. Nakon što se osuši, naprskajte ponovo i ostavite da se osuši. Buđ će nestati, ali nedostatak čišćenja sa sodom je to što ona nije jaka, kao izbjeljivač, što je ne čini toliko efikasnom.

3. Izbjeljivač

Važno je da pazite sa njim da ne biste oštetili površinu, koji želite da očistite, ali najviše da ne štetite zdravlju. Pomiješajte izbjeljivač sa vodom i preparatom za čišćenje. Kod izbora preparata gledajte šta ćete sa njim čistiti – zidove, pločice, namještaj, itd. Izbjeljivač je koristan ne samo kod borbe sa buđi, nego i za dezinfekciju i borbu sa mikroorganizmima.

4. Hidrogen

Pomiješajte hidrogen sa sirćetom, proporcije 1:1. Naprskajte fleku i ostavite 15-20 minuta, nakon toga istrljajte površinu i osušite.