Samostalna izložba Biljane Gavranović, pod nazivom “Priroda senzibiliteta”, biće otvorena sutra s početkom u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Riječ je o izložbi retrospektivnog karaktera i ista obuhvata bogat i plodan opus Biljane Gavranović, nastojeći posmatračima na najbolji mogući način dočarati poetsko-vizuelni jezik kojim se ova umjetnica izražava.

“Postavka će obuhvatiti nekoliko velikih ciklusa od njenog angažmana u grupi ‘Zvono’, pa sve do danas uključujući serije: ‘Pržna polja’, ‘Asocijativni pejzaži’, ‘Totemi’, ‘Klupka’, ‘Muhe’, ‘Ptice i mnogobrojne skice i crteži’. Kao član grupe ‘Zvono’, koja je formirana 1982. godine i za tadašnju likovnu scenu BiH bila veoma progresivna i koja je kroz svoje akcije u javnom prostoru preispitivala ulogu umjetnosti u društvu, Biljana Gavranović je kroz svoje radove predstavljala umjetnost na tada nekonvencionalan način i iz današnjeg ugla to je značilo pionirski poduhvat za bh. likovnu umjetnost tog perioda”, naveli su iz MSU RS.

Paralelno s radom unutar likovne grupe “Zvono”, svi njeni članovi razvijali su i samostalne umjetničke karijere, koje nisu bile u potpunosti vezane za rad ove grupe.

“Biljana Gavranović svoju samostalnu karijeru nastavila je stvaralačkim rukopisom koji je u velikoj mjeri nepromijenjen i prepoznatljiv do danas – ostala je vjerna vlastitom stilu izraza, koji je karakterističan za njeno stvaralaštvo”, istakli su iz MSU RS s naglaskom da se umjetnički opus autorke izložbe može podijeliti na tematski različite cjeline, a da je za svaku od njih polazište priroda.

Postavka izložbe u MSU RS i tekst kustoskinje izložbe Maše Čavić ne prate hronološki tok jer, kako je rečeno, umjetnost koju Gavranovićeva stvara nije određena ni vremenom ni prostorom, ona je usko povezana s emocionalnim, psihološkim i imaginarnim svijetom umjetnice.

Izvor: nezavisne