Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima, sastao se danas u svom kabinetu sa hirurzima-onkolozima iz Onkološkog centra u Sankt Peterburgu koji su u višednevnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Iz Rusije u Banjaluku su došli Vitali Jegorenkov, zamjenik direktora za medicinska pitanja  za hirurške grane Onokološkog centra u Sankt Peterburgu, Ikram Alijev, šef Odjeljenja za koloproktologiju ove zdravstvene ustanove i Jelena Bit-Sava, plastično-rekonstruktivni hirurg i šef Odjela za rak dojke u Onokološkoom centru u Sankt Petrburgu.

Ova posjeta nastavak je aktivnosti koje se sprovode na osnovu Mape puta aktivnosti  za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, koja je rezultat dogovora gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika krajem prošle godine. Ovaj sporazum o nastavku saradnje su u junu ove godine Sankt Peterburgu potpisali gubernator Sankt Peterburga i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Tokom boravka ruskih hirurga u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, izvodiće se laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva sa našim ljekarima koji su već boravili na edukaciji u Rusiji, hirurški zahvati na dojci (odstranjivanje i rekonstrukcija), hirurški zahvati u smislu otvorene hirurgije, te operacije tumora mekih tkiva i kostiju.

Šeranić je izrazio zahvalnost kolegama iz Rusije na svesrdnoj podršci i činjenici da svoje znanje i iskustvo nesebično prenose i doprinose razvoju najveće zdravstvene utsanove u Republici Srpskoj i zdravstvenog sistema u cjelini.

“U okviru uspješne saradnje sa stručnjacima iz Sankt Peterburga, specijalisti iz UKC Republike Srpske su tokom ove godine u više navrata boravili u Onkocentru gdje su imali priliku za dodatno usavršavanje i razmjenu iskustava sa kolegama u Rusiji. Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji napravili smo značajne iskorake u osposobljavanju našeg kadra za najsloženije medicinske procedure”, naglasio je Šeranić.

Sastanku su prisustvovali i generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić, kao i pomoćnik direktora za medicinske poslove Slobodan Hajder.

Podsjetimo, eminentni medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga zajedno sa ljekarima najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj izveli su u septembru prošle godine prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Izvor: nezavisne