Prateći preporuke stručnjaka, dijete koje ima 30 kilograma ne bi trebalo na leđima da nosi torbu težu od 3 kilograma.

Uoči početka školske godine i brojnih obaveza koje očekuju naše mališane, iz banjalučkog Doma zdravlja podsjećaju još jednom roditelje na problem deformiteta kičme kod djece, čemu može doprinijeti i neodgovarajuća i teška đačka torba.

Mnogi osnovci u školu nose i po 5 kilograma knjiga i pribora, dok ljekari upozoravaju da težina torbe ne bi smjela da prelazi 10 odsto tjelesne težine djeteta.

– Ukoliko je kičmeni stub preopterećen, a još nema adekvatnu podršku muskulature, većina te djece imaće loše držanje tijela – kažu iz Doma zdravlja.

Savjetuju roditelje na šta da pripraze prilikom izbora školske torbe.

– Treba obratiti pažnju na to da torba ima široke mekane bretele, da je od laganog i izdržljivog materijala, te da bude odgovarajuće veličine, tako da dno ne bude ispod struka, a gornji dio ne ide preko linije ramena djeteta. Takođe treba obratiti pažnju i na raspored knjiga u torbi. Poželjne su torbe sa više pregrada. Na poleđini torbe treba pakovati veće knjige i sveske, a one lakše i manje slagati naprijed. Školski pribor treba da je od lakšeg materijala i sve što se ne upotrebljava taj dan ne treba da stoji u torbi – poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

Podsjećaju još da patike i opremu za fizičko vaspitanje djeca treba da nose u posebnoj kesi, a ne u torbi, kao i blok za crtanje i bojice.

– Treba posebno obratiti pažnju i savjetovati dijete na pravilno držanje, način sjedenja, kao i na pravilno nošenje torbe, odnosno na oba ramena jednako rasporediti težinu. Posebno je potrebno motivisati djecu da se bave fizičkom aktivnošću i izbjegavaju upotrebu mobilnih telefona, kao i gledanje televizora, kako bi se prevenirala većina poremećaja koji se javljaju u ovom uzrastu – zaključuju iz Doma zdravlja.

Važno pravilno držanje i fizička aktivnost

Prilikom sistematskih pregleda kod upisa u osnovnu školu uočeno je, na uzorku od 1.251 djeteta, da njih 73, odnosno 5,8 odsto ima probleme s deformacijama grudnog koša i kičme.

– Juvenilne skolioze kičme, koje se razvijaju od navršene treće godine do početka puberteta, najčešći su deformitet. Na našem uzorku se uglavnom radilo na lakšim deformitetima, koji su upućeni na dalji tretman kod fizijatra. Za pravilan razvoj kičmenog stuba potrebno je insistirati na pravilnom držanju djeteta i odgovarajućoj fizičkoj aktivnosti – rekli su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Izvor: srpskainfo