Bubrezi imaju funkciju da dnevno iz tijela izbace 2 litra otpadnih tvari…

Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za cjelokupno stanje organizma, kao i za dugovječnost našeg života. Svakodnevni unos hrane i pića može značajno opteretiti bubrege.

Šta rade bubrezi?

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. Oni su “sofisticirani uređaji” koji svaki dan iz krvi izlučuju oko 2 litre otpadnih tvari.

Šta šteti bubrezima?

Kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mehura, a upravo te toksine unosimo u tijelo u obliku hrane i pića. Ljudi koji imaju najviše rizika od razvoja bubrežnih bolesti su oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili istorijom bolesti.

Ključni sastojak za čišćenje bubrega:

Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.

List peršina djeluje protuupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput aterosklerozeraka debelog crijeva, dijabetesa i astme. Ako ste pušač, jedete neredovno, uživate u pokojoj čašici više ili pak u brzoj i prženoj hrani, vrijeme je da napravite nešto dobro za vaše tijelo i bubrege, te se očistite od toksina.

Napitak za čišćenje bubrega:

Sastojci:

  • šaka peršunovog lišća;
  • 1 litar vode.

Priprema:

Peršun operite, isjeckajte na veće komade, stavite u šerpu pa nalijte vodu. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, pa smanjite vatru i kuvajte čaj još 5 do 10 minuta. Sklonite sa ringle, ostavite da malo odstoji, pa ga procijedite i stavite u frižider.

Svako jutro popijte po čašu ovog čaja.