Orhideje su prekrasna vrsta cvijeća i godinama ukrašavaju naše prozore.

Ako su zdrave i pravilno njegovane, cvjetaju nevjerovatno lijepo i ispunjavaju naš prostor svojim lijepim i elegantnim cvjetovima. Ali desi se da ne cvjetaju.

Šta bi mogao biti razlog?

Loše nađubrena zemlja

Orhideja se svake dvije nedjelje mora tretirati đubrivom ili tečnošću za orhideje. Takođe, možete koristiti đubrivo za cvjetajuće biljke, ali rastvor treba da bude upola slabiji od preporučenog.

Prečesto je zalivate

Orhideju treba zalivati samo kada je suva (otprilike svakih 10 dana), ali obilno. Zalivajte je mekom vodom sobne temperature. Najbolje je da to uradite u posudi – prelijte biljku, sačekate da višak vode iscuri i tek nakon toga ponovo stavite saksiju na podmetač. Jednom mjesečno obrišite listove od prašine. Koristite meku krpu navlaženu vodom.

Loše tlo

Orhideje se ne mogu presađivati u obično tlo, gdje korijenje ima ograničenu sposobnost disanja i na kraju počinje da truli. Orhideje su najčešće epifiti. U prirodi ove biljke rastu bez tla. Vodu i hranjive materije uzimaju iz vazduha – kroz lišće i korijenje. Epifiti se najbolje uzgajaju u posebnom supstratu, na primjer, u mješavini kore i biljnih vlakana, ali mogu i bez podloge – pričvršćeni cvjetnom žicom na komad stabla. Orhideje bez tla često je potrebno redovno dohranjivati, čak i dva puta dnevno.

Previše suv vazduh

Orhideje vole vlagu. Ako sumnjate da orhideja ne cvjeta zbog suvog vazduha, presadite je u staklenu teglu sa širokim otvorom ili u akvarijum. Na dno sipajte sloj drvenog uglja, a na njemu supstrat za orhideje. Posadite orhideju, sipajte i zatvorite posudu. Otvorite ih kada se kapi vode pojave na zidovima.

Nema dovoljno svjetla

Orhideje vole svijetla mjesta, ali ne direktno na suncu, jer mogu izgorjeti. Najbolje se osjećaju na prozoru sa istočne strane, u providnoj saksiji.