Približavamo se posljednjoj stanici evolucije poslije koje će Zemljom vladati kiborzi, a ljudima se loše piše – ovakvo radikalno razmišljanje saopštio je poznati naučnik Džejms Lavlok koji je nedavno proslavio stoti rođendan.

Lavlok smatra kraj je već počeo, a kao prvi korak posljednje etape čovječanstva vidi AlphaGo, program koji posjeduje vještačku inteligenciju i koji ne samo da je naučio da igra igru Go, već je porazio i najbolje igrače na svijetu.

Ono u šta ne treba sumnjati je da će vještačka inteligencija biti sve naprednija, pa Lavlok vjeruje da će u budućnosti biti više miliona puta pametnija od ljudi.

Zemljom tada više neće dominirati ljudi, već kiborzi koje je opisao kao samodovoljne i samosvjesne potomke današnjih robota i sistema vještačke inteligencije. To razdoblje je nazvao “novacen”, što znači “novo novo doba”.

Kiborzi bi trebalo da sami budu svoje gazde – njihovo razmišljanje će biti napredno.

Oni ne bi trebalo da se okrenu protiv ljudi, niti da žive u nekom idiličnom suživotu sa našom vrstom, već bi na nas mogli da gledaju na sličan način na koji mi danas gledamo na biljke, zanimljivo razmišlja britanski naučnik.

Budući da im ne trebaju voda i kiseonik, oni bi mogli da naprave biljke i drveće koji ne proizvode kiseonik, već električnu energiju.

To bi značilo i kraj čovječanstva, dok bi kiborzi u potpunosti zavladali planetom kao posljednja evolutivna vrsta koju niko ne bi nasljedio. Ta vrsta na Zemlji mogla bi da traje oko milijardu godina.

(b92)