Osim što je odličan dodatak ishrani i kozmetici, med je bogat svojstvima koja imaju uticaja i na zdravlje. Uz njega ćete ojačati svoj imunitet, pamćenje, ukloniti višak kilograma i riješiti se stresa.

Ako ga koristite baš svaki dan, ali u umjerenim količinama, pokazaće vam šta sve može učiniti za vaše tijelo.

Očistiće kožu

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se širom svijeta. U njemu se nalaze razni proteini, hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Osim toga, bogat je melatoninom koji naše tijelo otpušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Pomaže detoksikaciji tijela

Naše je tijelo svaki dan pod uticajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe ublažavanju neravnoteže radikala, toksina, i antioksidanta u tijelu koji vodi oštećenju tkiva.

Poboljšava atletske sposobnosti

Med obiluje nutritivnim karbohidratima, vrhunskim gorivom koje obožavaju sportisti. Naime, ishrana bogata karbohidratima čini ih izdržljivijima i pojačava intenzitet vježbanja. Pritom im često pomažu i dodaci ishrani, međutim, med, koktel prirodnih šećera, prirodna im je alternativa.

Uklanja višak kilograma

Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, on zapravo puno pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umjesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koje kontrolišu težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

Pomaže pri mamurluku

Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih sudova. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rješenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.

Medom do kvalitetnijeg sna

Jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja uspavljuje je konzumacija meda prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko kašičica meda uzrokuje otpuštanje insulina koji pak u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i reguliše ritam spavanja. Pravi domino efekt, ali ukratko – med će vam pomoći da brže zaspite.

Smanjuje anksioznost i nivo stresa

Baš zato što tako djeluje na san, med će smanjiti i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrećete, jer će omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Smanjuje nivo holesterola

Visok nivo holesterola može biti fatalan, jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava povisivanje glukoze u krvi te smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Poboljšava memoriju i zdravlje mozga

Holesterol u tijelu može uticati i na bolesti moždanog sistema i dovesti do npr. Alchajmerove bolesti. Međutim, redovna konzumacija meda smanjuje nivo holesterola, pa time i mozak održava zdravijim.

Jača imunitet

Pun antioksidanata i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.

Med jača srce

Antioksidanti u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utiču na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

Pomaže pri održavanju zdravih crijeva

Antibakterijska svojstva koja sadrži med štite naše tijelo čak i od pojave bakterije ešerihije koli i salmonele te ih se rješava ako naiđe na njih u probavnom sistemu. Ako medom zamijenimo šećer, sprečavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crijevnu mikrofloru. Osim toga, med bogat hidrogen periksidom dokazano se bori i protiv čireva na želucu.

Ublažava kašalj

Poznata vam je kombinacija meda i limuna? I zaista djeluje, jer kako je pokazala i studija, med je djelotvorniji od nekih lijekova protiv kašlja. Uostalom, ako ste to već isprobali i djeluje, nauka vam to ni ne treba potvrditi.