Muškarci u BiH, očigledno, ne kontaju  feminizam i teško shvataju da se žene udružuju ili angažuju oko bilo čega osim oko traženja đuvegije za udaju ili za… znate već.

Nakon što se jedan biznismen iz zapadne Hercegovine obratio Fondaciji “Udružene žene”, koja se bori za ravnospravnost žena, s molbom da mu aktivistkinje “u Banjaluci nabave curu za druženje”, ovih dana se desio još jedan sličan skandal.

Naime, na Fejsbuk stranici knige Žene BiH pojavio se posjetilac, ili grupa njih, sa zahtjevom da im se “ponude žene koje su na stanju”. Inače, ova knjiga predstavlja 53 žene koje su, kao prve učiteljice, naučnice, umjetnice, ratnice u Drugom svetskom, ili kao najbolje sportistkinje i najznačajnije teoretičarke feminizma, doprinijele borbi za ravnopravnost žena u BiH.

Knjiga je rezultat volonterskog rada tri autorke, koje su same, kroz kraftfaunding kampanju, prikupile i novac za njeno objavljivanje. Jedna od njih, Masha Durkalić, na Fejsbuku je podijelila svoje nezadovoljstvo zbog nedavne nepristojne ponude, koja, kako tvrdi, svjedoči o površnosti i mizoginiji u našem društvu.

Godinu dana posvetiš volonterskom istraživačkom radu, skupljanju informacija, radu sa umjetnicama/ilustratoricama, crowfdfundingu, kopanju po arhivama, radu na vidljivosti ženskih doprinosa, da bi ti ljudi došli na Fejsbuk pejdž knjige Žene BiH i mislili da je u pitanju “stranica za upoznavanje”. Teško je pročitati opis stranice, teško je proskrolati fidom i vidjeti o čemu se radi, ali nije teško odmah pisati u inboks i zahtijevati da ti se ponude žene koje su “na stanju”. Ovo je samo još jedan pokazatelj generalne nezainteresovanosti za bilo šta što žene naprave, bilo da je u pitanju ženska istorija, ženski doprinosi društvu, a o mizoginiji da i ne pričamo – napisala je Masha Durkalić.