Osam projekata udruženja građana biće podržano u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, kojeg sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u partnerstvu sa Gradom Banja Luka.

Ukupna vrijednost podržanih projekata je blizu 300.000 KM, od čega je učešće Grada u njihovom sufinansiranju u iznosu od 30 odsto.

Vrijednost dodijeljenih sredstava po pojedinačnim projektima kreću se od 17.495 KM koliko je odobreno Kulturno-umjetničkom društvu „Čajavec“ za projekat folklorne inkluzivne sekcije pa do 62.625 KM koliko iznosi podrška za projekat resursnog centra za djecu i mlade u Dragočaju – Udruženja „Zdravo da ste“.

Podršku su još dobili i Perpetum mobile-Institut za razvoj mladih zajednice za projekat „Kulturom dijaloga do razvoja zdravih životnih navika“ (55.820 KM), OKC za preduzetničku laboratoriju za mlade „Garaža“ (53.500), te Humanitarno udruženje žena „Duga“ za „Etno preduzetništvo-alat za ekonomsko osnaživanje žena“ (42.940 KM).

Podržani su i projekti Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima pod nazivom „Spolna edukacija-prevencija i podrška“ (19.630 KM), Udruženja distrofičara regije Banja Luka – “Hoću, mogu i znam da radim” (19.130 KM) i Gradske organizacije slijepih – “Fizičko i duhovno osnaživanje” (19.484 KM).

Na ovaj, treći javni poziv za finansiranje projektnih prijedloga organizacija civilnog društva u okviru projekta ReLOaD stiglo je ukupno 55 prijava.

Kompletnu rang listu projektnih prijedloga pogledajte ovdje.

Grad Banja Luka od polovine 2017. godine učestvuje u projektu Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD) u BiH, koji finansira Evropska unija, a sporovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Kroz projekat će, od 2017. do 2020. godine, gradskoj administraciji biti pružena podrška u segmentu dobre uprave, uključujući aktivnosti na jačanju saradnje sa organizacijama civilnog društva.