Najčešće se vezuje oko ruke novorođenog djeteta…

Nošenje crvenog konca oko ruke protiv uroka stara je tradicija slovenskih naroda, a danas je najpopularnija u Bugarskoj, istočnim zemljama i sljedbenicima Kabale, i generalno narodima koji prihvataju paganizam.

Ovaj običaj zadržao se i kod nas, a najčešće se praktikuje stavljanje crvenog končića oko ruke novorođenom djetetu. 

Ali, da li hrišćani, naročito kršteni, treba da nose crveni konac oko ruke?

Konac crvene boje simbolizuje strast, uspjeh i sreću. Vezuje se obično oko zgloba lijeve ruke, jer se, navodno, lijevom rukom osoba povezuje sa drugim silama. Formirani krug od crvenog konca navodno daje zaštitu od negativnosti i obećanja nečastivog i štiti od loših namjera i zlih ljudi.

Ipak, u hrišćanstvu ovakve metode nisu odobrene. Naša vjera smatra ih idolopoklonstvom kojim ljudi mijenjaju molitvu. Crveni konac nije dozvoljen i zbog toga što zapravo predstavlja ritual, potiče od magije i smatra se amajlijom.

Hrišćanstvo kao jedini simbol zaštite smatra krst i molitvu, dok crveni konac smatraju paganizmom i simbolom koji je u stanju da poljulja vašu vjeru.

“Ako vam je potrebna dodatna zaštita, poradite bolje na svom duhovnom stanju”, smatraju i pravoslavni i katolički sveštenici.