Građani koji imaju srčanih problema, a nemaju novca da odu privatno na pregled, nemaju drugog izbora nego da se naoružaju velikim strpljenjem, s obzirom na to da na holter u državnim bolnicama nerijetko moraju da čekaju i po pola godine.

Dok iz bolnica poručuju da urgentne slučajeve rješavaju tako što pacijentima  24-časovni ekg holter postavljaju isti dan kad dođu, mnogima među njima nije jasno da, bez obzira da li je riječ o hitnosti, na ovu proceduru moraju da čekaju više od šest mjeseci.

Riječ je o postupku kojim se pomoću holter uređaja kontinuirano bilježi aktivnost srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Sagovornik, koji je zamolio da mu ne otkrivamo identitet, kaže da mu je kardiolog preporučio da treba da uradi 24-očasovni ekg holter ekg.

– Nakon toga sam otišao u Univerzitetski klinički centar RS, u kancelariju za postavljanje holtera, da se prijavim i vidim kada ima slobodnih termina. Na moje veliko iznenađenje, sestra koja je zadužena za postavljanje holtera naručuje me tek za više od 6 mjeseci. Takođe, gospođu koja je došla u isto vrijeme kad i ja, za ultrazvuk srca naručila je za više od 8 mjeseci. Ako sam dobro izbrojao, tokom jednog dana se uradi oko sedam-osam holtera, što  znači da za ovih šest mjeseci na holter čeka oko 1.000 pacijenata, dok su, kada je riječ o ultrazvuku srca, te brojke još pogubnije – kaže naš sagovornik.

Naglašava da se pacijenti koji imaju srčanih problema najviše plaše pogoršanja svog zdravstvenog stanja, s obzirom na dug period čekanja na holter.

– Pa, kad biste karijes na zubu ostavili šest mjeseci, on bi sigurno  propao, a ko zna šta može da bude sa cirkulatornim sistemom, zbog čekanja holtera ili ultrazvuka šest ili osam mjeseci. Vjerujem da neki pacijenti uopšte ne dožive da im se uradi ni holter ni ultrazvuk srca. Možda griješim, ali djeluje mi kao da je nekome cilj da pacijenti odlaze u privatne ordinacije i tamo obavljaju ove preglede, koji koštaju i po par stotina maraka – ističe naš sagovornik.

Iz UKC RS poručuju da pacijenti koji su hitni ne čekaju, već im se 24-očasovni ekg holter postavlja isti dan kad dođu.

– U prošloj godini, 2.820 pacijenta je zatražilo i dobilo uslugu 24-časovnog ekg holtera. Od početka ove godine, do kraja juna, postavljeno je i očitano 1.199 nalaza 24-očasovnog holtera. Dnevno se u UKC RS u prosjeku postavi 10 holtera pacijentima koji dolaze sa specijalističkom uputnicom za 24-očasovni ekg holter. Napominjemo da smo najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj i da nam se upućuju pacijenti i iz drugih gradova – Gradiške, Prijedora, Modriče, Doboja, Bijeljine – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi i naglašavaju da, poređenja radi, u centrima u Beogradu, koji pružaju ovu uslugu, pacijenti čekaju od tri do šest mjeseci.

Podsjećaju da je takvih centara više u Beogradu, dok se u Austriji na ovu proceduru čeka i do 9 mjeseci.

– Što se tiče ehokardiografije, u periodu od januara do kraja juna ove godine, ukupan broj pacijenata kojima je urađena usluga u Kabinetu za ehokardiografiju iznosi 2.910. Takođe, pacijenti koji su hitni ne čekaju, već im se ultrazvuk srca uradi odmah – naglašavaju u UKC RS i dodaju da dužina čekanja na postavljanje holtera zavisi isključivo od medicinske indikacije, te da pacijenti koji su indikovani kao hitni slučajevi od strane ordinirajućeg kardiologa ne čekaju za ovaj pregled.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi nisu precizirali koliko se, u prosjeku, čeka na holter i ultrazvuk srca, te koliko pacijenata trenutno čeka na ovu proceduru, odnosno pregled.

Odmah u privatnu ordinaciju

Podsjećamo na slučaj Marka V. iz Banjaluke, koji je u januaru 2018, uprkos tome što mu je srce radilo sa 30 odsto kapaciteta, na pomenuti postupak praćenja rada srca naručen za 25. april.

– Pozlilo mi je, pa sam odmah otišao u hitnu. Slijedi odlazak kod porodičnog ljekara, koji je uradio EKG i još jedan pregled, te naznačio koje još preglede moram da obavim. Uradio sam nalaz krvi i štitne žlijezde, poslije čega slijedi naručivanje kod kardiologa. U UKC RS su mi rekli da na red za holter mogu da dođem tek krajem aprila. Uprkos lošem opštem zdravstvenom stanju, bili su izričiti da prije pomenutog datuma nema nijedan slobodni termin. Odlučio sam da neću čekati, nego otići kod privatnika, kod kojeg holter košta 100, a još jedan pregled koji trebam da uradim 120 KM. Nije mi jasno da i teško bolesni, koji malo-malo završavaju u hitnoj, moraju mjesecima da čekaju – ispričao je svojevremeno naš sagovornik.

Izvor: srpskainfo