Ukoliko kod kuće imate proklijali krompir ili bijeli luk, najbolje bi bilo da ih smjesta bacite.

Ako je krompir koji čuvate kod kuće priklijao, najbolje da ga izbacite. Proklijao krompir može da izazove oštru reakciju opasnu po zdravlje.

Krompir koji se čuva na svjetlosti, ne samo da proklija, nego i pozeleni. U njemu se gomila veoma jak otrov, poznat kao solanin.

U velikoj dozi, solanin uništava crvena krvna zrnca i djeluje loše na centralni nervni sistem. Unos solanina u ljudski organizam izaziva dehidrataciju, groznicu i grčeve.

Mnogo ljudi smatra da ako skuha i li ispeče krompir koji je pozeleno, to će ga spasiti od trovanja. Ali, toplotna obrada ne uništrava otrov u proklijalom krompiru.

Čak i male zelene fleke po krompiru govore da se u njemu sadrži solanin, tako da nemojte da ga pripremate u kuhinji.

Prvi simptomi trovanja solaninom su težina u želudcu, mučnina, povrćanje, teško disanje, neravnomeran puls. Prije nego što dođe do toga, čovjek koji je pojeo krompir sa solaninom osjeća da mu jezik gori.

Prva pomoć kod otrovanog od solanina je ispiranje želuca, lijekovi za olakšavanje, hladna jaka kafa.

Da biste sačuvali krompir od klijanja, treba da bude u mrežici ili najlon kesi, ili u platnenoj torbi koja ne propušta svjetlost.

Bijeli luk koji je proklijao takođe nije koristan za organizam, uprkos tome što je njegova šteta manja, nego od krompira.

U proklijalom bijelom luku se nalate sastojci koji smanjuju brzinu reakcije organizma. Sulfanil-hidroksilni joni koi se nalaze u proklijalom bijelom luku prolaze u sve organe.

To dovodi do nepažnje, lagane glavobolje i nemogućnosti za koncentraciju, što smeta radu i čak može smetati normalnoj vožnji.

Zato nemojte konzumirati proklijao bijeli luk ako želite da budete radno sposobni i da reagujete brzo u kritičnim situacijama.