Strah od petka 13. je tolikih razmjera da je on čak dobio i svoje ime, “paraskavedekatriafobija” je naziv za osjećaj nelagodonosti povezan sa ovim danom…

Mnogi vjeruju da broj 13 donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na posljednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mjesto br. 13 stave lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja.

Međutim, broj 13 se doživljavao kao nesrećan i prije Hrista. Naime, istorisjki broj 12 je smatran kao potpun, odnosno označavao je savršenstvo dok je 13 koji remetio prirodni sklad. Postoji 12 mjeseci u godini, 12 olimpijskih bogova, 12 sati na časovniku, 12 apostola, 12 potomaka Muhameda, 12 zodijačkih znakova.

Praznovjerja u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas, pa tako u nekim hotelima ne postoji soba sa tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno sa 12. na 14. a u nekim avio kompanijama su riješili da izbace pločicu sa nesrećnim brojem sa reda sjedišta na kojem bi trebalo da stoji.

Drugi vjeruju da je sve poteklo od kada je Filip IV od Francuske u petak 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara. U priči „Da Vinčijev kod“, Den Braun pominje egzekuciju templara Žaka de Molaja na petak 13. On je navodno prokleo papu i kralja Francuske. Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. „Petak, trinaesti“ odigrao značajnu ulogu u širenju sujevjerja. U romanu, beskrupulozni berzanski broker koristi sujevjerje kako bi kreirao paniku na Vol Stritu na petak 13.

Još jedno  vjerovanje je da se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine kad se dogodio drugi najveći krah na berzamaPoslovni neuspjesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Vol Stritu. Dan je zapamćen kao „crni petak“ i nakon toga je iznova Amerikancima ulivao strah u kosti, a skeptičnost se proširila i na ostatak svijeta, prvenstveno u Evropu gdje je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

Strah od broja 13. vezuje se i uz norveški mit o 12 bogova koji su priredili večeru na koju je došao i nepozvan trinaesti gost. On je naveo slijepog boga tame Hodera da ustrijeli boga veselja Baldera. Nakon što je ovaj umro, cijela je zemlja bila zavijena u crno.

Ovaj dan i danas izaziva strah kod mnogih ljudi, pa tako mnogi izbjegavaju da važne poslove obavljaju tog dana.

Broj prodatih nekretnina je u padu tokom petka 13. Istraživanje je pokazalo da je između 2005. i 2012. bilo za 43 odsto manje transakcija na petak 13. u odnosu na bilo koji drugi petak. Najgori dan za prodaju nekretnina, prema ovom istraživanju bio je petak 13. maj 2011. kada je prodaja nekretnina opala za čak 51 odsto. Agenti za nekretnine tvrde da kuće sa brojem 13 nisu tako česte. Prema sajtu za nekretnine Zoopla, svega 28 odsto ulica ima kuću sa brojem 13.

Za one koji se ne brinu da bi tokom vjenčanja mogli da se sruše lusteri sa plafona postoje i specijalne ponude na ovaj dan. Tako, na primjer, jedna američka agencija za vjenčanja nudi parovima 13 odsto popusta za one koji odluče da se tu vjenčaju na petak 13.

 

Na ovaj dan jedna opcija je da ostanete u svom krevetu i izbegnete potecijalni baksuz koji vas može zadesiti na petak 13. ili da ipak ignorišete ovo sujeverje.