Čestitka puna ljubavi i pozdrava otputovaće iz Banjaluke u daleku Keniju, jednoj “malenoj” žirafi koji slavi treći rođendan.

Djeca iz nekoliko banjalučkih vrtića stekla su pravog četvoronožnog prijatelja u Africi, žirafu Kiko koja je, nažalost, ostala bez roditelja i odrasta u prihvatilištu za slonove, zbog čega su joj poslali najslađe zagrljaje iz grada na Vrbasu.

Sve ih je zbližilo udruženje “Kiko” koje nastoji da priču o iskrenom drugarstvu i ovoj jedinstvenoj životinji približi mališanima širom BiH. Tatjana Marković, koja radi i živi u Banjaluci, sasvim slučajno postala je Kikova nova majka.

– Obožavam žirafe cijeli život, kao mala sam im se divila, ali nikada nisam ni sanjala da će ta moja ljubav postati opipljiva. Ove godine iz prihvatilišta u Keniji su me obavijestili da imam jako dobrog prijatelja koji mi je usvojio životinju koju volim, posebnu i punu kontradiktornosti-žirafu Kiko – priča Tatjana, koju je ovaj nenadani poklon podsjetio na djetinjstvo i inspirisao da našim najmlađima dočara sudbinu najvišeg bića na planeti.

Ona je uz “armiju” drugara osnovala udruženje i organizovala pilot radionice za predškolce kako bi im pokazala kako živi njihov vršnjak u Africi, a djeca su ovog petka, ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, za Kika napravila veliku razglednicu.

– Približili smo djeci činjenicu da je on sam, da nema mamu i tatu, da živi sa drugačijima od sebe u prihvatilištu, i djeca su pokazala nevjerovatnu empatiju. Kiku je juče bio rođendan i htjeli smo da mu zahvalimo što je došao do BiH tražeći drugare, naučio nas kakve su to životinje i podijelio radost sa nama, a pošto smo mi mali, jedino što možemo da mu pošaljemo jeste ljubav. Zamolićemo i njih u Keniji kada dobiju čestitku da nam se jave i snime Kika – govori mama Tanja.

Kako pojašnjava, cijeli projekat nikao je iz najbolje namjere i pravog prijateljstva i što je najvažnije izazvao emocije kod najmlađih.

– Moji drugari su se rado uključili u priču, jedan je izradio lik žirafe kroz bojanku, drugi su nam donirali materijal, platno, majice za djecu, sokiće i želimo od srca da im se zahvalimo za pomoć. Cilj nam je da ovu priču čuje što više djece, jer je stvarno nikla iz čiste ljubavi i nadamo se da će i drugi kada je čuju, pridružiti se i podržati nas kako bi ovaj projekat mogao i dalje da se razvija i dopre do srca najmlađih – zaključila je predsjednica udruženja “Kiko”.

Kiko i drugari

Udruženje koje je pokrenulo Aktivnost “Kiko i drugari” ima za cilj obilazak, predškolskih ustanova, obdaništa i svih institucija koje su za djecu uzrasta od 3 do 6 godina u svrhu očuvanja i upoznavanja djece sa životinjama koje nemaju priliku vidjeti i upoznati u našem okruženju. Neke od tih životinja se nalaze na listi za odumiranje, jedna takva egzotična životinja je žirafa, koju nemaju priliku vidjeti u RS/BiH, a prepoznatljiva je svoj djeci i ona je simbol udruženja kao i ovog projekta.

– Naše zalaganje je tu kako bi smo sačuvali značaj na životinje koje nemamo u našem okruženju te upoznali našu najmlađu populaciju sa različitim vrstama životinja, kao što je u ovoj priči Žirafa. Želimo upoznati mališane sa Kikom, koji je drugarski za njih pripremio radionice i edukativni blok o životu Žirafa – napominju iz udruženja.

Projekat “Kiko Drugari” kroz rad sa najmlađima donosi podsticanju altruizma, multikulturalnosti i motivacije za zaštitu životne sredine kod djece predškolskog uzrasta, istovremeno doprinjošenju zajednici, a posvećivanjem pažnje najmlađoj populaciji dajemo priliku da iznjedrimo lidere za budućnost. Dodatni aspekt je povezivanje djece sa drugim organizacijama civilnog društva koje djeluju o oblastima dječijih prava i zaštitu životne sredine.

Izvor: srpskainfo