Preživjeli su brodolom, trebalo je da nastave sa životom. Evo šta se desilo poslije te tragične noći…

Tragedija Titanika poznata je svima. Do sada niko sa sigurnošću ne zna šta se to desilo tada i šta je istinita priča. Ali, ipak postoje dokazi da je 700 ljudi preživjelo brodolom.

Ovo su priče o troje preživjelih putnika sa ovog broda:

Edmond Navratil i Mišel, imali su samo dvije i tri godine kada su sa tatom isplovili na Titanik. Njihov otac se pretvarao da je udovac, te da je sam ostao sa djecom poslije ženine smrti. Istina je da se razveo od supruge, te da je tajno uzeo djecu i sa njima se ukrcao na Titanik. Kada je brod počeo da tone, muškarac je dječaka i djevojčicu stavio na jedan od čamaca rekavši im da jako voli njihovu majku i da joj to prenesu kada je vide. On se nadao da će da preživi, te da će porodica ponovo da bude na okupu.

Edmond i Mišel Navratil sa majkom 

Otac nije preživio, ali djeca jesu. Pošto su bili mali i nisu znali ništa, majka ih je jedva pronašla, tek mjesec dana nakon potonuća Titanika.

Djeca su odrasla – Mišel se udala i postala profesorica psihologije. Doživjela je duboku starost. Edmond je osnovao porodicu, radio je kao arhitekta, a tokom Drugog svjetskog rata borio se na strani Francuza. Umro je u 43. godini.

Margaret Braun su svi znali mnogo prije tragedije sa Titanikom. Ovo je jedna od prvih žena u SAD koja se kandidovala na političku funkciju 8 godina prije nego je ženama bilo dopušteno da glasaju. 

Lik Margaret Brown utjelovljen je u filmu Titanic, a glumila ju je Kathy Bates

Nisu svi znali da je Margaret bila na Titaniku. Nakon tragedije, Margaret je izabrana za predsjednika odbora za preživjele sa Titanika i prikupila je oko 10.000 dolara za žrtve tragedije. Bila je nagrađena za svoj humanitarni rad i to Ordenom počasne legije tokom Prvog svjetskog rata. Umrla je u 65. godini od tumora na mozgu.

Margaret Brown (1867-1932)