Čitalac Srpskainfo iz banjalučkog naselja Starčevica poslao nam je fotografiju na kojoj se vidi rijetka vrsta insekta koju je malo građana uopšte ima priliku vidjeti u svom životu.

Tijelo inspekta je crno, dužine do 5 centimetara, sa tamnoplavim krilima i ljubičastim odsjajem.

Priča postaje zanimljiva, ako se zna da je ova vrsta insekta autohtona u Aziji.

– Sjedio sam u stanu i primijetio nešto crno na parketu. Navikao sam već da zbog šume u blizini u stanu viđam skakavce, velike noćne leptirice koje vam stanu u šaku, ali i stršljenove i druge “zanimljive” insekte, ali ovako nešto nisam imao priliku vidjeti. Kada sam se približio, primijetio sam da je skroz crne boje, a da su krila ljubičasta – ispričao je Banjalučanin čiji je identitet poznat redakciji.

I da, radi se o insektu poznatijem kao crna pčela drvarica.

Ženke ove vrste prave gnijezda tako što snažnim mandibulama formiraju tunele u mrtvom drvetu. Nakon parenja, koje se dešava u proljeće, ženke jaja polažu unutar ćelija zajedno sa lopticom polena, koja će poslužiti kao hrana za larvu. Na ljeto izlaze odrasle jedinke koje će potom hibernirati tokom zime.

Radijus kretanja crne pčele drvarice obuhvata područje evropskog kontinenta na zapadu i proteže se sve do Kine na azijskom kontinentu. Zabiljeležena je na teritoriji Velsa 2006. godine, a 2007. godine je prvi put zabilježeno razmnožavanje ove vrste na teritoriji Velike Britanije. Crna pčela je zabilježena i u Francuskoj, Njemačkoj…

Izvor: srpskainfo