Obogatite zimnicu i ovim receptom.

Sastojci:

3 kg paradajza
4 kg čišćenih paprika
100g šećera
100g soli
200ml ulja
400ml vinskog sirćeta
3 glavice bijelog luka
1 veza peršuna
1 veza celera

(ukoliko ne želite da pasterizujete, možete staviti 10g konzervansa)

Priprema:

Oljuštite 3 kg zrelog paradajza i sameljite. Sipajte u šerpu i dodajte 100g šećera, 100g soli, 200ml ulja, 400ml vinskog sirćeta, promiješajte, uključite na najjače i sačekajte da provri, pa smanjite vatru i ostavite da vri 30 minuta.

Očistite paprike da biste imali 4 kg očišćenih paprika. Dodajte paprike u šerpu gdje je paradajz, potopite ih, koliko može da stane, treba da se bare oko 5 minuta, treba samo malo da omekšaju, ne previše. I vadite ih u drugu šerpu. Ocijedite tečnost i ponavljate postupak sa ostalim paprikama dok ne utrošite sve paprike.

Zatim uzmite 3 čena bijelog luka, isjeckajte skroz sitno, isjeckajte sitno i vezu celera i peršuna. Dodajte u šerpu gdje je paradajz i ostavite da vri 5 minuta, pa paradajzom prelijte ravnomjerno paprike koje su u drugoj šerpi. Stavite poklopac preko i ostavite da odstoji 30 minuta.

Poslije 30 minuta pakujte paprike u teglu i sabijajte (oko 9-10 paprike po tegli), napravite drškom viljuške prostor i dodajte tečnost iz šerpe. Kada napunite teglu, stavite plastični dio za sabijanje, zatvorite NOVIM poklopcem i stavite u šerpu gdje je krpa, dodajte hladnu vodu do ispod visine poklopca, uključite ringlu na najjače dok ne provri pa kada provri smanjite vatru na srednju jačinu i ostavite da vri 5 minuta.

Zatim tegle pažljivo izvadite, okrenite naopako da stoje na poklopcu i prekrijte krpom da tako stoje dok se potpuno ne ohlade preko noći, pa ih čuvajte na nekom hladnom i tamnom mjestu.

Napomena:

Za dobru i zdravu zimnicu je bitno da je povrće dobro i zdravo, da su tegle dobro sterilisane i da su poklopci novi!