Lale se sade u jesen i uz naše savjete vaša bašta će izgledati kao bajka na proljeće…

Da bi iz lukovica u proljeće procvjetale lijepe lale treba, prije svega, odabrati sunčano mjesto i propusno zemljište. Zemljište za sadnju lukovica treba pripremiti tako što se prekopa na dubinu ašova, rasturi humusno đubrivo, zemlja dobro isitni i na kraju izgrabulja.

Sama sadnja je jednostavna ukoliko se nabavi sadilica koja napravi savršenu rupu i izvadi zemlju. Mogu da se sade i lopaticom. Prvo se naprave sve rupe, pa tek onda postavljaju lukovice. Kada imate grupu manjih lukovica možete da ih posadite u specijalnu plastičnu korpu i tako kasnije izvadite.

Lukovice se sade na dubinu od oko 15 centimetara, odnosno najmanje dva puta veću od nje same. Razmak između lukovica, takođe, treba da bude njihova dvostruka širina. Na dno iskopane rupe se prvo stavi sloj pijeska, rizla ili sitan šljunak. Poslije sadnje lukovice treba zaliti da bi se zemlja slegla i eleminisao vazdušni džep. Kada se posade, lukovice treba pokriti malčem, to jest borovim iglicama, lišćem ili slamom da bi se zaštitile od smrzavanja.

Osnovno pravilo za biljke niskog rasta je da je najbolje saditi po ivicama leja, dok se visoke biljke sade u sredini ili zadnjem dijelu dvorišta. Ko nema veliki broj lukovica, malu grupu ne treba gusto da posadi. U bašti ne bi trebalo saditi manje od 15 lukovica lala. Kombinovanje boja je, ipak, najvažnije kod lala, jer uz malo mašte i nekoliko pravila mogu da se postignu nevjerovatni prizori.

Recimo, roze lale (poput duple anželike) ne treba saditi u društvu bijelih lala, jer tako nježne boje ne dolaze do izražaja.

Takođe, sve su popularnije crne lale (kraljica noći, zvjezdana noć ili labrador) neće izazvati nikakav efekat ukoliko stoje same, a u društvu bijelih lala djeluju predvidivo. Crne lale treba saditi uz žute!

Roze i vatreno crvene lale će izgledati najljepše uz narandžaste drugarice ili breskva nijanse. I ljubičasti muskari najljepše će izgleda u žutom ili narandžastom okruženju.

Lukovice lala se često sade i u kombinaciji sa ostalim perenama poput bergenije, spomenka, žavornjaka, narcisa i zumbula. Uz žute narcise, dakle, treba saditi ljubičastu lalu negrita. Uz žute lale princeze treba kombinovati ljubičasti zumbul.

Lale pastelnih boja lijepo izgledaju oivičene živom ogradom od šimšira, u kombinaciji sa dvogodišnjim biljkama (ljubičicom, dan i noć i krasuljkom), kao i drugim proljećnim lukovicama – narcisom, muskarom i fritilarijom.

Ukoliko se lukovice kombinuju sa perenama, uvijek prvo treba zasaditi perene, jer one daju strukturu leji. Lale lijepo izgledaju i u kombinaciji sa višegodišnjim biljkama, a tada ih treba saditi po najmanje pet u jednoj grupi.

Ko nema baštu, lale može da njeguje na balkonu ukoliko nabavi lukovice uvezene iz Holandije, a sadnju obavi u oktobru.

Po tri lukovice se sade u saksiju prečnika oko 15 centimetara. Izboji na lukovici treba da budu pri vrhu saksije. Ovako pripremljeni zasadi se čuvaju na tamnom i suvom mjestu, pokriveni slojem vlažnog pijeska. Do januara će se razviti korijen, a gornji dio biljke će dostići oko 10 centimetara. Tada se dobro zalije biljka i obmota pažljivo hartijom. U rano proljeće se hartija skida i iznose se na balkon na sunčanu poziciju.