Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika.

Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote.

– Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa zalihama krvi i svaka ovakva akcija im je od velike važnosti i svakako je dobrodošla – kazao je Klincov.

Prema njegovim riječima, u aprilskoj akciji darivanja krvi imali su i “goste” iz drugih elektroenergetskih preduzeća iz Republike Srpske i Srbije, a septembarsku su obavili samostalno.

– Možemo reći da smo zadovoljni, jer u svakoj novoj akciji imamo desetak novih dobrovoljnih davalaca, što je za svaku pohvalu – istakao je Klincov.

Radnik “Elektrokrajine” Pero Bakić, koji je u petak darovao krv po 55. put, pozvao je sve poslodavce i privatnike da organizuju akcije u svojim preduzećima.

– Živimo u teškim vremenima, kada je darivanje krvi veoma važno. Mnogi ljudi su bolesni, a svi koji su u mogućnosti treba da pomognu u ovoj humanoj misiji. Darujem krv još od 1982. godine i planiram da nastavim dok god budem mogao – kazao je Bakić.

Radnica Sanja Bundalo kaže da je krv počela darivati prije četiri godine i da je ovo osmi put da učestvuje u ovom humanom poduhvatu.

– Rado se odazivam svakoj akciji koje preduzeće organizuje, zato što je to human čin. Trebalo bi da što više podignemo svijest koliko je ovako nešto zaista važno jer se radi o spasavanju ljudskih života – rekla je Bundalo.

Miloš Čelebić je istakao da je zadovoljan što je mogao da daruje krv u ovoj akciji i tako pomogne onima kojima je ova dragocjena tečnost najpotrebnija.

– Planiram i u budućnosti da dobrovoljno dajem krv i pozvao bih sve koji su u mogućnosti da učine isto – zaključio je Čelebić.

Akcija, koju ovaj aktiv sprovodi već 20 godina, organizuje se dva puta godišnje, u aprilu i u septembru.

 Kolegijalnost

Radnici “Elektrokrajine” zajedno sa kolegama iz šest elektroprivrednih preduzeća iz Srpske, BiH i Srbije u aprilu su prikupili više od 100 doza krvi. U aprilskoj akciji pomogli su im kolege iz hidroelektrana na Drini i Trebišnjici, nekoliko matičnih preduzeća, Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik”, “Elektrodistribucije” Kragujevac i “Elektroprenosa BiH”.

(Glas Srpske)