Kako treba da izgledaju vrtić i igraonice, njihova unutrašnjost i dvorište, raspored prostorija – sve je do detalja definisano Pravilnikom o standardima i normativima za predškolsku oblast.

Pravilnik propisuje optimalan broj djece u vrtiću – 75 do 100, odnosno četiri vaspitne grupe. Usklađivanja sa novim pravilima, biće neminovna.

– Obavezne prostorije kada govorimo o unutrašnjem prostoru su radne prostorije za djecu, prostorije za zajedničke aktivnosti, garderoba, komunikacioni blokovi, sanitarni prostor za odrasle i za djecu i prostor za serviranje hrane. Znači, svaka predškolska ustanova mora da ima takve prostorije – rekla je Nataša Cvijanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

U banjalučkom Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kažu da im je cilj da što više djece boravi u vrtićima. Sada je na listi čekanja oko dvije hiljade mališana.

Mislim da je pametnije u ovom momentu pozabaviti se onim preostalim brojem do 90 odsto obuhvata djece, između 35 i 90 odsto, da bismo poširili kapacitete. Da idemo i u pravcu proširenja kapaciteta i u seoskim područjiima, gdje su djeca na neki način diskriminisana po pitanju predškolskog vaspitanja i obrazovanja, gdje bismo mogli da razmišljamo o opremanuju učionica u školama – istakla je Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Vrtić ”Naša radost” u Trebinju je prostorije, broj zaposlenih i druge detalje uskladio sa pravilnikom. Dobili su saglasnost roditelja za objavljivanje fotografija, video snimaka djece na društvenim mrežama, ali i uveli neke mjere koje pravilnik nije tražio.

– Mi smo još tražili izjave roditelja ko smije dovoditi i preuzimati djecu iz vrtića. Znači, tačno da potpišu ko smije dovesti dijete i tačno da napišu ko smije preuzeti, dovesti dijete iz vrtića. To iz razloga, zbog disfunkcionalnih porodica, djece razvedenih roditelja, da bi spriječili neprijatne sitaucije. To smo tražili – naglasila je Janja Ćopin, direktor vrtića “Naša radost” Trebinje.

Video nadzor paniraju da ugrade sljedeće godine, a tada neće moći da snimaju djecu u radnim prostorijama, onima koje se koriste kao sanitarne prostorije, toalet i za djecu, ali i za odrasle.

Dio pravilnika reguliše rad igraonica. Mogu se registrovati za potrebe igre i druženja djece u poslovnom ili stambenom prostoru.

– U okviru samostalnih prostora, takve igraonice moraju imati zaposlena osobe, i te zaposlene osobe vode računa o djeci dok su djeca u igraonicama. Dok u tržnim centrima te igraonice nisu u obavezi da angažuju osobu, brigu o djeci u tom slučaju vode isključivo roditelji – rekla je Nataša Cvijanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Sva pravila i mjere, u cilju su dječje dobrobiti, poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture. Red i pravila se moraju znati, kada se radi sa najmlađima.

(ATV)