Odabirom luka utičemo i na ukus jela, zavisno od toga želimo li da bude više ili manje pikantno, da ima slatku notu ili hrskavi element. Koliko je vrsta luka, toliko je i varijacija pripreme jela, a vrsni kuvari tačno znaju kada će koristiti žuti luk, a kada srebrenac, ljutiku ili pak mladi luk.

Žuti luk (crni, crveni) ima intenzivan ukus dok je sirov, ali tokom kuvanja daje slatku i kremastu notu jelu. Dobro podnosi dugo kuvanje, pa je najbolji izbor za supe i variva, kao i za okrijepljujuće soseve. Dobar je izbor za karamelizovanje, kao i u svakom receptu koji ne traži specifičnu vrstu luka.

Ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Odličan je za sendviče punog ukusa, ali i u kombinaciji s ribom ili morskim plodovima. Zahvaljujući lijepoj boji koristi se sirov za dekoraciju, npr. u salatama s pavlakom ili jogurtom. U internacionalnim kuhinjama koristi se za blagu, pomalo ljepljivu marmeladu koja se kombinuje s paštetama ili mesom.

Mladi luk ima blagi ukus. Bijeli dio se može koristiti za gotova jela, ali i kratko kuvanje ili prženje, a ukusan je i sirov. Zeleni dio lijep je ukras salatama i supama.

Ljutika (luk kozjak) ima delikatan ukus i dobar je izbor za sofisticirana jela u kojima ne želite postići blagu aromu luka. Možete je koristiti u namazima i paštetama, najbolje sitno sjeckanu. Odlična je i marinirana u vinskom sirćetu sa začinima.

Srebrenac ne može dugo stajati, pa mu je sezona vrlo kratka. Najnježniji je među „rođacima“ i najbolji odabir za sirova jela poput sendviča, tortilja i salata.