Vila Božić, koja je nosila naziv i Crvena kuća, svojevremeno je bila jedna od najljepših građevina u Banjaluci. Nalazila se u strogom centru grada, u današnjoj Srpskoj ulici…

Izgrađena 1913. godine u secesionističkom stilu, po projektu poznatog zagrebačkog arhitekte Rudolfa Lubinskog, ova građevina plijenila je svojom ljepotom i gracioznošću.

Izgradio ju je trgovac drvetom, Slovenac Ivan Božić, a tadašnji neimari naglasak su stavili najviše na fasadu, ornamente i ukrasne detalje.
Do izgradnje zgrade Banskog dvora 1931. godine u njoj je stolovao prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević, a od 1933. pod njeno okrilje useljavaju članice društva “Kolo srpskih sestara”.

Tokom Drugog svjetskog rata postaje sjedište njemačkog Kulturno-umjetničkog društva “Kulturbund”, da bi nakon rata postala škola za babice, a nešto kasnije i Opšta medicinska škola.

Šezdesetih godina prošlog vijeka bila je sjedište Crvenog krsta i Zavoda za socijalni rad.

Zgrada je teško oštećena u zemljotresu 1969. godine, a iako je bila predviđena njena restauracija, srušena je 2002. godine.

Jedini tragovi ove reprezentativne vile danas su ulazni stubovi sa prelijepim ukrasnim reljefima, koji nekako odoljevaju zubu vremena…

Izvor: mondo