Nikada ne bi trebalo odsjeći truli dio jabuke, a pojesti ostatak – ako je jedan dio loš, zapravo čitava voćka ne valja…

Jabuke su veoma ukusno i zdravo voće, ali postoje one koje ne bi trebalo da konzumirate.

Evo na šta treba obratiti pažnju pri izboru jabuka:

Rupice

Pregledajte da li jabuke imaju rupice, koje prave ili insekti ili buđNe bi trebalo da jedete ni jedne ni druge – buđ iz očiglednih razloga, a ako su jabuku nagrizli insekti, ostavili su njenu unutrašnjost izloženu svemu i svačemu.

Čvrsta ili previše tvrda?

Jabuke treba da budu čvrste, ali malo “savitljive” pod prstima. Ako su tvrde kao kamen, znači da su potpuno dehidrirane i previše stare da se jedu.

Starost

Stegnite jabuku šakom, kao da hoćete da je iscijedite. Zdravu i dobru jabuku nemoguće je iscijediti rukama, pa ako počne da curi sok, ako je unutra previše mekana ili joj je ljuska izborana i slaba, bacite je – ta jabuka samo što nije istrula.

Pigmentacija

Tačke drugačije boje na jabuci mogu biti posljedica pada sa drveta, što nije ništa strašno. Ali, lako ćete provjeriti da li je u pitanju nešto drugo – na mjestu koje je drugačije boje zasjecite ljusku. Ako je “meso” i dalje bijelo i čvrsto, jabuka je u redu. Ako ima drugačiju boju, bacite je.

Napomena: Nikada ne bi trebalo odsjeći truli dio jabuke, a pojesti ostatak, kao što mnogi rade. Ako je jedan dio loš, zapravo čitava jabuka ne valja.