Retinol je već neko vrijeme zvijezda u kozmetološkoj industriji, te svi luksuzni brendovi razvijaju preparate s retinolom.

Čudesan je sastojak u borbi protiv starenja kože, sitnih bora, ali i akni. Retinol bi mogao biti upravo ono što nedostaje vašoj kozmetološkoj rutini.

Zlatni standard protiv starenja

Retinol predstavlja A vitamin. Retinol se smatra zlatnim standardom za proizvode protiv starenja i to s dobrim razlogom. Briše ključne znakove starenja minimizirajući bore, te podižući i učvršćujući kožu. Preparati s retinolom dostupni su na tržištu bez recepta, ali  takvi preparati sadrže izrazito nisku koncentraciju retinola, dok znatno učinkovitiji preparati sa A vitaminom mogu se dobiti isključivo na recept, jer spadaju u grupu lijekova.

Takve kreme-lijekovi sadrže retinoičnu kiselinu. Njihovom upotrebom moguća je snažnija iritacija, pa se upotreba ovih krema-lijekova provodi pod kontrolom dermatologa.

Retinol se može uključiti u njegu kože već u dvadesetima, s obzirom na sposobnost regeneracije kože. Djeluje kao anti-age, te na regeneraciju i onih ćelija koje su oštećene suncem, a koristi se i u njezi kože sklone aknama, kao i u terapiji ožiljaka.

Gotovo da nema kože koja treba izbjegavati retinol, jer i kod najosjetljivijih koža retinol se može primijeniti, samo ritam upotrebe valja prilagoditi, kao i kombinaciju primjene hidratantnih preparata.

Razbijamo mitove o retinolu

U zavisnosti od životne dobi, prilagođava se i oblik preparata sa A vitaminom, a u zavisnosti od tipa kože zavisi i učestalost primjene. Nekima odgovara 2 do 3 puta nedjeljno, dok drugima odgovara svakodnevna primjena.

Postoje mitovi o retinolu koje treba razjasniti. Jedan mit je da se retinol ne smije koristiti tokom ljeta. Istina je da retinol čini kožu nešto osjetljivom na sunce, ali korištenjem šešira i visokog zaštitnog faktora koža lica je zaštićena. Sljedeći mit je da retinol ne smiju koristiti osobe s osjetljivom kožom. Naime, i jako osjetljiva koža može koristiti retinol, ali valja naći adekvatan ritam primjene.

Retinol ne može ništa zamijeniti, iako neke učinke retinola mogu pokazati i AHA ili BHA kiseline, koje se mogu kombinovati sa retinolom, ali nikako bez stručnog savjeta.