Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Ljubav, Vjeru i Nadu, svete mučenice kojima je majka Sofija dala ova imena po uzoru na vrline koje je propovijedao Isus Hristos.

Sofija je bila udovica i sama je u Rimu podizala svoje kćerke Vjeru koja je imala 12 godina, Nadu 10 i Ljubav devet godina.

Kada su u vrijeme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa kćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vjere i prinesu žrtve boginji Artemidi, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih kćerki, iako su bile djevojčice.

Izvedene pred cara sve četiri, držeći se za ruke smjerno, ali odlučno ispovjediše vjeru u Hrista Gospoda i odbiše da prinose žrtve idolskoj boginji Artemidi. Majka Sofija je savjetima ohrabrivala kćerke, da bi istrajale do kraja.

– Vaš nebeski ljubitelj Isus Hristos jeste zdravlje vječno, krasota neiskazana i život besmrtni. I kada tjela vaša budu mukom umorena, Gospod će vas obući u netruležnost i rane na vašim tijelima će zasijati na nebu kao zvijezde – hrabrila ih je majka.

Sve jednu po jednu mučitelji su mučili strašnim mukama, najprije Vjeru, pa Nadu, pa Ljubav. Tukli su ih, sjekli, bacali u oganj i u vrelu smolu, i najzad jednu za drugom mačem posjekli.

Mrtva tijela svojih kćerki, Sofija je odnijela izvan grada i tamo sahranila. Ostala je na njihovom grobu tri dana i tri noći moleći se Bogu, i u tome predade duh svoj Bogu hitajući u rajska naselja, gdje su je blažene duše njenih slavnih kćerki čekale.

Pravoslavni hrišćani na ovaj dan treba da se uzdrže od zlih misli i posvete se ljubavi prema bližnjem.

Današnji praznik naročito je posvećen majkama i kćerkama, a stari običaj kaže da bi danas svaka majka trebalo da kupi neku sitnicu kćerki, i još važnije, da što više vremena provede sa njom i pokaže joj svoju ljubav. To je, uostalom, i najveći od svih poklona.