Mnoge žene kojima kasni menstruacija, ukoliko imaju redovne seksualne odnose sa partnerom sebi postavljaju pitanje: Da li sam trudna?

Pod kašnjenjem menstraulnog ciklusa podrazumijeva se 5 ili više dana od dana kada je trebala uslijediti menstruacija, a uzroci mogu biti brojni, od prekomjernog vježbanja, mršavljenja, do policističnih jajnika.

Infekcije

Uzrok može da bude infekcija materice ili jajnika koja nije liječena na vrijeme, pa je prerasla u upalu.

Policistični jajnici

Kao jedan od mogućih uzroka navodi se i jedna ili više cista na jajnicima, što otežava ovulaciju i može da dovede do neplodnosti. Stoga je veoma važno započeti što prije liječenje.

Miomi na materici

Iako će češće izazvati obilna i dugotrajnija krvarenja, i miomi na materici mogu da dovedu do neredovne menstruacije.

Loša ishrana

Loša ishrana, nedostatak bjelančevinama i vitaminima može da dovede do toga da tijelo blokira ciklus, štedeći energiju i zalihe krvi.

Prekomjerno vježbanje i naglo mršavljenje

Dovode do smanjenja tjelesne masnoće, što uzrokuje pad nivoa hormona leptina i estrogena u tijelu, što može dovesti do izostanka ciklusa.

Veliki stres

 

Veliki stres poput razvoda ili smrti voljene osobe, može poremetiti hormonalnu ravnotežu, te dovesti do kašnjenja ciklusa.

Bolesti štitnjače i neke druge bolesti

I bolesti štitnjače, bilo da je riječ o hipo ili hiper tireozi, mogu uticati na promjenu nivoa hormona u tijelu, a time i do izostanka menstruacije. Jedan od mogućih uzroka je i Kušingov sindrom, loša kontrola dijabetesa, prerano zatajenje jajnika, te urođena nadbubrežna hiperplazija (stanje koje ograničava proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlijezdi).

Prerana menopauza

Kod žena mlađih od 40 godina moguća je i prerana menopauza, praćena znojenjem i vaginalnom suvoćom, pojašnjava lekarka.

Spontani pobačaj

Ukoliko menstruacija kasni, a kasnije se pojavi, uz obilno krvarenje, mogući uzrok može biti i pobačaj.

Neki lijekovi

Na to, prije svega, mogu uticati lijekovi koji se koriste protiv zgrušnjavanja krvi, kao i oni koji imaju takvo djelovanje, poput aspirina, pa čak i lijekova na bazi ibuprofena.