Oktobar se širom svijeta obilježava kao Internacionalni dan kafe, omiljeni praznik svih ljubitelja “crnog napitka”…

View this post on Instagram

웃자

A post shared by Uisun hwang (@hw__bbng) on

Međunarodna organizacija za kafu proglasila je 1. oktobar praznikom svih ljubitelja i proizvođače kafe u svijetu, a događaj je prvi put obilježen 2015. godine u Milanu. Većina svjetskih proizvođača kafe koristi taj dan za promovisanje svojih proizvodja i besplatno dijeljenje kafe gostima u kafićima i na štandovima.

Mnogi ne bi mogli da zamisle dan bez kafe. Sa njom se dan počinje, uz nju se vode mnogi bitni, ali i sasvim obični razgovori, a pritom je i jedno od jeftinijih pića kojima možete počastiti sebe i druge. Ovaj napitak konzumiraju ljudi širom svijeta i zbog toga, sasvim opravdano, smatra se najpopularnijim pićem na planeti poslije vode.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svakog dana popije oko 1.5 milijardi šoljica ovog napitka.

Kafa je napitak koji se priprema kuvanjem prženih sjemenki biljke kafe, uglavnom u vodi ili mlijeku. Biljka od koje se dobija potiče iz Etiopije, odnosno iz oblasti Kafa, po čemu je i dobila naziv.

Takođe, neke vrste ove biljke porijeklo vode i iz Liberije, Gvineje i Sijere Leone. Danas se pretežno uzgaja u Brazilu, državi koja je mnogima prva asocijacija za ovaj napitak.

View this post on Instagram

يصادف اليوم، #اليوم_العالمي_للقهوة وهي مناسبة للإحتفال بمشروب القهوة في جميع أنحاء العالم. وتأتي القهوة كثالث أشهر مشروب بعد الحليب والشاي، وتتمركز شعبيتها الكبيرة في أوروبا. ويشرب مستهلكو القهوة حول العالم أكثر من 500 مليار كوب قهوة، كما توفّر مزارع البن فرص عمل لنحو 25 مليون شخص. ومن أشهر أنواعها: – #الإسبرسو – #كابتشينو – #القهوة العربية – القهوة التركية – الموكا ☕ وأنتم كيف تفضّلون قهوتكم؟ #قهوة #القهوة #يوم_القهوة_العالمي #internationalcoffeeday #coffee #coffeelover #coffeeday #coffeelove #LifeStyle #AnnaharLifeStyle #Annahar #AnnaharMediaCorp #AnnaharNewspaper @annaharnews

A post shared by Annahar Lifestyle (@annaharlifestyle) on