Zdrava posteljica je od vitalnog značaja za bebu. Preko nje plod prima kiseonik i hranljive materije, stvara hormone… Ona ujedno predstavlja i barijeru za prolazak štetnih materija iz majčinog organizma.

Svaka trudnica nastoji da iz knjiga, časopisa, ili putem Interneta, a prije svega od svog ginekologa – sazna što više o svojoj trudnoći. Njena pažnja je, što je sasvim prirodno, usredsređena na plod i njegov razvoj, ali i stanje sopstvenog organizma – dok je beba u stomaku.

O posteljici i njenoj ulozi ne razmišlja mnogo, ili uopšte – čak ni ako čuje da je plod, zajedno sa posteljicom: “nisko” ili “visoko”. A to je, i te kako, važan organ u tijelu svake trudnice.

Posteljica je privremeni organ

Posteljica predstavlja vezu između mame i bebe. Zahvaljujući njoj, plod prima kiseonik i hranljive materije potrebne za rast i razvoj, stvara hormone bez kojih trudnoća ne bi mogla da se održi, predstavlja barijeru za prolazak štetnih materija iz majčinog organizma (prolaze: nikotin, alkohol, neki lijekovi), a preko nje se izbacuju otpadne materije i ugljendioksid.

Zdrava posteljica je od vitalnog značaja za bebu. Zato, kada ginekolog u toku pregleda kaže trudnici: “Vi ste pušač”, a ona iznenađeno pita: “Po čemu vi to znate?”, odgovor je da to pokazuje posteljica. Ona kod budućih majki pušača izgleda “starije”, kao da je veća trudnoća. To se često dešava zbog pušenja.

Posteljica je jedini privremeni organ, jer postoji samo za vrijeme trudnoće. Njeno stvaranje počinje onda kada se oplođena jajna ćelija ugnijezdi u endometrijum (sluzokoža materice). Kako plod raste, razvija se i posteljica. Od 12. nedjelje, posteljica je dobro oblikovana i u punoj funkciji razmjene hranljivih materija i gasova.

Ovo je period kada posteljica u potpunosti preuzima hormonsku funkciju žutog tijela jajnika, što je od presudnog značaja za trudnoću. Posteljica se sastoji od tkiva koje dijelom pripada majci, a dijelom plodu. Pričvršćena je na zid materice, okrugla, spužvasta, sa težinom na porođaju oko 500 grama.

Uloga placente

Funkcije posteljice su razmjena hranljivih materija i kiseonika iz krvi majke ka plodu, i vraćanje otpadnih materija i ugljendioksida od ploda ka majci. Kada taj posao ne može da obavlja kako treba, kažemo da je došlo do poremećaja koji se zove insuficijencija posteljice.

Posteljica ima i endokrinu funkciju. Na samom početku njenog formiranja, luči se hormon – humani horionski gonadotropin (HCG). Njegova neposredna uloga je održavanje zdravog žutog tijela, kao i stvaranje estrogena i progesterona. HCG je upravo onaj hormon koji se koristi u svim testovima za utvrđivanje trudnoće. Ne treba zaboraviti da posteljica predstavlja barijeru za prodiranje štetnih materija od majke prema plodu. Ta brana nije savršena, tako da droga, alkohol, nikotin i većina lijekova prolaze do ploda.

Preko te brane prolaze i majčina antitijela, koja pružaju bebi zaštitu protiv određenih bolesti – sve do, otprilike, šest mjeseci nakon porođaja.

Abrupcija posteljice

Na posteljici mogu da se dogode razni poremećaji. Abrupcija ili prijevremeno odljubljivanje se dešava kada posteljica krene ranije da se odljubljuje od zida materice. Kako ovaj poremećaj prati krvarenje, na svako pojavljivanje krvi se odmah treba obratiti ljekaru.

Placenta previja

Na latinskom, praevia znači nisko usađena posteljica. To je poremećaj kada se posteljica razvija u donjem dijelu materice, ispred prednjačećeg dijela ploda. Dijagnostikuje se u drugoj polovini trudnoće.

Insuficijencija posteljice

O insuficijenciji posteljice govorimo kada nema dovoljno hranljivih materija i kiseonika, pa može da dođe do zastoja u rastu i razvoju bebe. U slučaju nedostatka dopremanja kiseonika, može doći do smrti ploda. Uzroci mogu da budu različiti: bolest majke, loše snadbijevanje posteljice krvlju, nenormalan razvoj posteljice…

Svi ovi poremećaji se dijagnostikuju pomoću ultrazvuka. Razvojem savremenih 3D i 4D ultrazvučnih aparata, u sklopu detaljnog anatomsko-morfološkog  pregleda, moguće je dijagnostikovati poremećaje u položaju, građi i funkciji posteljice. A uz pomoć Color Doppler i Power Doppler pregleda, izmjeriće se protok kroz krvne sudove posteljice i pupčanika.