Tinktura od grejpfruta se lako sprema, a znači mnogo za zdravlje cijele porodice…

Grejpfrut je voće koje se preporučuje onima koji su izgubili apetit. Ukoliko dvadeset minuta prije obroka pojedete grejpfrut, on će vam omogućiti dobar apetit i još bolje varenje. Sok i sam plod blagotvorno djeluju na gastrointestinalni trakt i pomažu kod bolesti vezanih za varenje.

Pored soka i mesa grejpfruta, kora je takođe izuzetno korisna i odličan lijek protiv žgaravice bolova u stomaku.

Narendajte koricu, zatim je dobro osušite i uzimajte jednu čajnu kašičicu dnevno, polako je žvačući.

Korisna svojstva grejpa pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a preporuka je da se jede 1 grejpfrut dnevno.

Supstance sadržane u pulpi i soku ovog voća smanjuju holesterol u krvi. Da biste spriječili srčane bolesti, preporučuje se da jedete ovo voće za doručak i to nekoliko dana nedjeljno.

Narodni lijek sa grejpfrutom

Tinktura:

Sjeme grejpfruta i kora se razlikuje od drugih agruma, jer sadrži posebnu gorčinu. Ova gorčina, zajedno sa esencijalnim uljima je najbolji prirodni antibiotik. Spasavaju nas od stotine parazita i patogenih mikroflora, a što je najvažnije od gljivičnih bolesti u crijevima.

Tinktura se pravi tako što se sjemenke i kora, dok se kora sitno isjecka. Stavi se sve u teglu i sipa se rakija preko toga. Ostavi se 10 dana da odstoji na sobnoj temperaturi daleko od sunca. 

Ova tinktura se konzumira dva puta dnevno prije obroka. Ukus je izuzetno prijatan.

Ovaj lijek mogu da koriste i djeca (u razblaženom obliku, sa vodom), a pogotovo ako imaju kandidijazu, stomatiti.

Ljekovito ulje:

Kora i sjemenke grejpfruta se ostave u teglu, pa se preliju sa maslinovim uljem. Stoji na tamnom i hladnom mjestu oko mjesec dana, a kasnije se tim uljem liječe gljivične infekcije noktiju i stopala.