Većinu ovih predmeta koristimo svakodnevno, a da ne shvatamo njihovu opasnost.

U međuvremenu, ovi predmeti sadrže otrovne materije koje su kancerogene i mogu izazvati mnoge druge zdravstvene probleme. Proverite kojih predmeta se treba riješiti odmah!

Osvježivač vazduha

Osvježivači vazduha bili su predmet mnogih studija, od kojih većina, nažalost, potvrđuje njihovu štetnost. Između ostalog pominju se jedinjenja toksična za organizam: benzen, formaldehid, aceton, stiren, toluen, limonen, dihlorobenzen, kao i kancerogeni estri ftalat. Pored činjenice da mogu povećati vjerovatnoću nastanka raka, imaju štetan uticaj i na druga područja. Mogu pogoršati astmu, poremetiti hormonsku ravnotežu tijela i izazvati probleme centralnog nervnog sistema. Definitivno je bolje napraviti prirodni osvježivač ili isprobati druge prirodne načine za lijep miris kod kuće.

Mirisne svijeće

Prema istraživanju koje je sprovela američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, čak 40% svijeća na tržištu ima štetne žice u fitiljima. Problem se uglavnom odnosi na mirisne svijeće, u kojima olovo sprečava da vosak omekša esencijalna ulja. Olovo koje se oslobađa tokom sagorijevanja toksično je za djecu, može biti kancerogeno i izazvati hormonske poremećaje. Ako volite ugodnu svjetlost u svom domu, bolje je da se prebacite na organske sojine svijeće lokalnih proizvođača.

Zavjese za tuširanje

Pogledajte bliže one koje, kada se izvade iz ambalaže, imaju specifičan miris. Pod uticajem pare i toplote, emituju štetna hemijska jedinjenja koja mogu oštetiti disajne puteve, jetru i nervni sistem, a takođe su kancerogena. Stvar je pogoršana činjenicom da se tokom vrućeg tuširanja ili kupke pore kože još intenzivnije otvaraju i upijaju štetne materije. Zdravije rješenje će stoga biti tuš prekrivač od stakla ili vodootporne tkanine.

Dezodoransi

Dezodoransi i antiperspiranti sadrže nekoliko supstanci koje su kancerogene. Među njima je najčešće pomenuto jedinjenje triklozan koji oštećuje imuni sistem, izaziva hormonske poremećaje i povećava rizik od raka. Može se naći i u nekim šamponima, pastama za zube i pjenama za brijanje. Ali, antiperspirant omogućava najveću apsorpciju štetnih materija – osmišljen je da ostane na koži što je duže moguće.

Plastične posude

Plastična ambalaža sadrži bisfenol A (BPA), opasan po zdravlje, koji narušava hormonalnu ravnotežu i može doprinijeti razvoju kanceroznih promjena. Američke kompanije za plastiku odlučile su da zbog svoje štetnosti povuku BPA iz proizvodnje posuda za skladištenje hrane. Jedinjenja se naročito nalaze u tvrdim plastičnim proizvodima, a može se otpustiti i prilikom pranja plastičnih predmeta u mašini za sudove ili grijanja hrane u mikrotalasnoj.

Tepisi i itisoni

Njihov donji sloj lateksa sadrži kancerogeni stiren. Pored toga, fabrički proizvedeni tepisi tretirani su pesticidima, fungicidima i bojama koje emituju štetne pare koji se mogu apsorbovati kroz kožu. Uz to, tepisi sadrže isparljiva organska jedinjenja i formaldehid, koji mogu iritirati oči, nos i grlo čak i na niskom nivou.

Boje i olovke

Hemikalije koje sadrže mogu izazvati alergije kod djece, pa čak i oštećenje unutrašnjih organa i rak. To se odnosi na čitavu grupu umjetničkih i tehničkih materijala, uključujući akrilne boje, bojice, markere i ljepila. Posebno su opasni za bebe čiji nezreli imuni sistem ima ograničenu odbranu od toksina.

Kozmetika

Toksične materije su takođe prisutne na mjestima gdje to najmanje očekujemo. Svakodnevne kreme, šamponi, gelovi za tuširanje i čitav niz drugih kozmetika često su mješavina supstanci koje su veoma štetne za zdravlje. Među njima nalazimo, između ostalih, anilin koji djeluje kao sintetička boja i ima kancerogeni efekat. Takođe bi trebalo da izbjegavamo parafin i silikone koji se mogu akumulirati u jetri, bubrezima i stvarati nepropusan film na koži koji otežava disanje.

Teflonske posude

Teflon ima brojne prednosti i cijenjen je. Međutim, nije potpuno bezbjedan za naše zdravlje. Perfluorooktanska kiselina (PFOA) koja se koristi za proizvodnju teflona je izuzetno toksična za naše tijelo. Može izazvati bolest štitne žlijezde, oštećenje jetre i nepravilnosti ploda, a takođe je kancerogena.

Aluminijska folija

Aluminijum sadržan u foliji prodire u hranu, a nagomilan u tijelu može dovesti do slabosti pankreasa, crijeva ili žučne kese. Ovaj element može doprinijeti razvoju bolesti nervnog sistema, alergija, pa čak i raka. Ali ne mora biti ovako! Pravilna, sigurna upotreba aluminijumske folije u kuhinji smanjuje prodiranje aluminija u hranu. Samo slijedite nekoliko pravila: ne čuvajte hranu omotanu folijom u frižideru duže od nekoliko dana, ne upotrebljavajte je za pečenje i ne čuvajte proizvode sa kiselom reakcijom (npr. kiseli krastavci ili voće).