Koliko puta ste čuli da je ogrlica od ćilibara najbolja stvar koju možete dati bebi tokom rasta zubića?

Vjerujemo da je odgovor “Sto puta”, zar ne? Pored silnih krema i mazalica koje imaju efekat hlađenja, ali i zvečki sa gumenim dijelovima koji takođe hlade, ogrlica od ćilibara je jedan od najčešćih izbora mladih roditelja kada njihovom djetetu počnu da rastu zubi. Međutim, da i ova ogrlica zaista ima efekta ili ne? Otkrivamo u nastavku…

Prema mnogima, baltički ćilibar sadrži “prirodan analgetik” koji se zove jantarna ili ćilibarna kiselina. Kada beba nosi ogrlicu, toplota njenog ili njegovog tijela ispušta magičnu hemikaliju u dragom kamenu koja se zatim apsorbuje u kožu i na taj način rješava bebu bola.

Ali, da li zaista ima efekta? Nažalost, ne.

Ne postoji nikakav naučni dokaz koji može da potvrdi ove tvrdnje. Iako je tačno da baltički ćilibar zaista ima jantarnu kiselinu, ne postoji dokaz da se apsorbuje u kožu ili da ima svojstva koja ublažavaju bolove.

U suštini, stavljanje jedne ovakve ogrlice na dijete može imati više lošeg nego dobrog – jer djeca vole da stavljaju sve u usta, pa može doći do gušenja.

Šta je alternativa?

Najbolje je ponuditi djetetu igračku, žvakalicu ili zvečku sa gumenim dijelom koje neće moći da proguta, a koje će mu dati određenu dozu olakšanja, naročito ako se može rashladiti u frižideru (nikad zamrzivaču).