Nakon dugog iščekivanja, mala Kristina Šakotić iz Zvornika i Čika Gvozden, “čarobni robot” za rehabilitaciju, konačno su se sreli.

Mala Kaća danas je pred televizijskim kamerama i fotoaparatima pokazala kako radi sistem za robotski potpomognutu rehabilitaciju, vrijedan oko 1,5 milona KM, koji je danas svečano predstavljen u Zavodu “Dr Miloslav Zotović” u Banjaluci.

Zanimljivo je da se djeci, dok vježbaju, na ekranu prikazuju video igrice, koje prate vježbu, pa kad pravilno radi, dijete prolazi kroz nivoe.

– Nije naporno, zabavno je – kaže mala Kika.

Sistem za robotski potpomognutu rehabilitaciju djece u Zavodu "Dr Miloslav Zotović"

Sistem za robotski potpomognutu rehabilitaciju djece u Zavodu "Dr Miloslav Zotović"

Geplaatst door Srpskainfo.com op Vrijdag 4 oktober 2019

Njeni terapeuti dodaju da je Kristina mnogo napredovala i da je njen korak sada mnogo sigiurniji.

Popularni Čika Gvozden je nabavljen zahvaljujući donatorskoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović, održana u decembru prošle godine.

Kao i u ranijim akcijama “S ljubavlju hrabrim srcima” najviše novca donirali su građani RS, pozivajući humanitarni broj, dok je preostali iznos obezbijeđen uglavnom iz različitih budžetskih izvora.

Prikupljeno je više od 1,5 milion KM, što je bilo dovoljno za nabavku visokokvalitetnog uređaja, njegovo instaliranje i edukaciju kadrova.

Novi sistem za robotski potmognutu rehabilitaciju sastoji se, ustvari od tri mašine različite veličine i specifične namjene, a svi su podesni za rehabilitaciju djece i mladih, koji su zbog cerebralne paralize, povreda mozga ili kičmene moždine ili nekih drugih razloga imaju problem, zbog kojeg im je tretman uz pomoć robota neophodan za oporavak.

Uređaj za robotski asistiranu rehabilitaciju deci sa poremećajima kretanja iz RS ranije je bio dostupan jedino u Sloveniji i Hrvatskoj, i to samo ako su njihovi roditelji imali nekoliko hiljada evra da plate tretman.

Kako objašanajvaju stručnjaci, robotski potpomognuta rehabilitacija će pomoći mališanima sa teškoćama da intenzivnim vježbama obnove pokidane veze između mišića ruku i nogu i “komandne table” u mozgu, čime će dobiti priliku da se lakše i samostalnije kreću.

Izvor: srpskainfo