Besplatni preventivni pregledi za stanovništvo Banje Luke pod sloganom „Za tvoje dobro“, počeće u nedjelju, 6. oktobra, u ambulanti porodične medicine u Motikama. Pregledi su besplatni i u narednom periodu obuhvatiće stanovništvo od 18 do 70 godina starosti u svakoj od 57 mjesnih zajednica na području grada.

Direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović, ukazala je na to da ovaj program u Banjoj Luci počinje sa ciljem da u idućih godinu dana bude preventivno pregledano 80.000 stanovnika našeg grada.

-Akcija se fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Uz preglede, ukazaćemo građanima i na sve faktore rizika kao što su neadekvatna ishrana, pušenje, alkoholizam, smanjena fizička aktivnost i slično. Ova akcija trebalo bi da postane redovna aktivnost koja bi obuhvatila preventivne preglede stanovništva sa većim riziko faktorima, a sve s ciljem da se smanji broj oboljenja ili fatalnih ishoda – rekla je Todorović i pozvala sve sugrađane da se odazovu akciji, jer su pregledi potpuno besplatni.

Nakon početka akcije u Motikama, gdje će pregledi biti obavljani 6. i 7. oktobra,  tokom ovog mjeseca pregledi biti će obavljani u sljedećim terminima: Česma (12. i 13. oktobar), Šargovac (od 19. do 22. oktobra), Agino selo (26. oktobar) i Bočac (27. i 28. oktobar). Svi pregledi biće obavljani u ambulantama porodične medicine u navedenim naseljima, a raspored po ostalim mjesnim zajednicama biće naknadno objavljen.

Iz Doma zdravlja napominju da su iz preventivnih pregleda isključeni oboljeli od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, kao i stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda.

Detaljnije pogledajte ovdje.