Vrijeme je da se stavlja turšija. U prodavnicama i na pijacama, izbor povrća je veliki i cijene su takve kakve jesu, da budemo iskrene. Stavljanjem turšije čuvamo povrće za hladne zimske dane.

Turšija može biti sirova – ovakav način je najčešće pripreman. Pored toga, turšija može biti kuvana ili pečena. Za pripremu turšije, zdravi plodovi povrća se peru i redaju u kantu ili bure.

Zelene paprike se izbuše iglom, kako bi u njih ušla salamura i kako bi se one ukiselile.

Salamura za turšiju se priprema od vode i rastvorene morske soli u njoj. Na litar vode stavlja se oko 40 g soli. Kada je u plastičnom buretu, turšija se pretače od trećeg dana u trajanju od 10 dana i kada je gotova, treba staviti natrujum benzoat, kako bi se zaustavilo njeno kvarenje. Na litar tečnosti turšije se stavlja 1 g benzoata.

Nakon toga se turšija pretače još 3 dana, kako bi se rastvorio sam konzervans. Samo na taj način će sok turšije ostati bistar, a sama turšija će biti hrskava i dugotrajna.

Pretakanje turšije se obavlja uz pomoć crijeva. Prije nego što stavite povrće u plastično bure, postavite crijevo, dugačko najmanje 2-3 metra, naravno u zavisnosti od bureta, Jedan kraj crijeva je na dnu bureta, a drugi kraj je izvan bureta. Poredajte povrće i na taj način pritisnite crijevo na dno.

U velikoj šerpi ili kofi pripremite salamuru. Promiješajte dok se ne rastvori veći dio soli. Prelijte povrće da bude potpuno pokriveno salamurom. U nekim krajevima se u salamuru stavljaju i listovi dunje, rena ili vinove loze.

Ako turšiju stavljate u tegle, salamura treba da bude 2 cm ispod vrha tegle.

Kada je salamura slanija, turšija će brže sazrijeti i bolje će se očuvati tokom zime. Ako je manje slana i vrijeme je toplo, stavite sirće u nju i na taj način se turšija neće pokvariti.

Tokom prve sedmice se turšija pretače svakog dana – tegle se mućkaju. Tokom druge nedjelje, turšija se pretače svakog drugog dana, a kada sazri – jednom mjesečno.

Ako je salamura ljigava, procijedite je, prokuvajte i dodajte još soli. Crijevo izvucite salamuru, tako što povučete ustima sok i ostavite ga da teče u veliku šerpu. Kada se šerpa napuni, vratite salamuru u bure. Na ovaj način se turšija pretače na selu i veoma je ukusna.