Izgleda da ovo nije moje vrijeme…

Prevalila sam tridesetu. Ima tome već, evo, punih pet godina i što bi rekla moja baba: Eto ti četrdesete, kuca ti na vrata. 

U strahu od te četrdesete, krenula sam kod nutricioniste, kako bih na vrijeme iz ishrane izbacila sve ono što bi moglo da me dodatno postara, uspori metabolizam, izazove bolest….

Proteklih trideset dana intezivno pokušavam da razumijem principe pravilne ishrane, ali izgleda da malo toga razumijem.

Što više učim, više sam zbunjena pradoksalnom prirodom određenih stvari na polju modernog razumijevanja “zdrave hrane”.

Rođena davne 1984. godine, usvojila sam pravila ishrane tog vremena.

Neki proizvodi, koji su se prije trideset godina smatrali izvorom zdravlja, sada su prešli u kategoriju opasnih, pa čak i kancerogenih.

1. Mlijeko

Savremeni nutricionisti i pristalice zdravog načina života, mlijeko smatraju gotovo otrovom.

Danas se sjećam one dječije pjesmice: “Taši, taši tananan, jedna zrela banana, i kašica ovsena, taši, taši tananan. Mlijeka puna čaša i od mrkve kaša i bareno jaje djetetu se daje…”

Mlijeko je bilo obavezno u školama, vrtićima, pa čak i u bolnicama. Varioci su mlijeko pili litrima kao eliksir zdravlja. 

Danas se sve to promijenilo. Skoro sve pristalice zdrave hrane klasifikuju mlijeko kao bezvrijedno. Čak je postalo radikalno mišljenje da mlijeko doprinosi razvoju raka. Sve to je rezultiralo da trgovci i privrednici rafove prodavnica napune vještačkim mlijekom na bazi soje i drugih biljnih sastojaka.

2. Suncokretovo ulje

Za razliku od mlijeka, za suncokretovo ulje još ne govore da je toliko štetno, ali postalo je skoro beskorisno.

Istovremeno se razvio pravi kult maslinovog ulja, ali ako pažljivo pogledamo oba proizvoda, jasno ćemo vidjeti da maslinovo ulje nije ništa bolje od suncokretovog.

Maslinovo ulje je kaloričnije, sadrži tri puta manje E vitamina i manje zasićenih masti koje vrlo pozitivno utiču na zdravlje krvnih sudova i srca.

3. Hljeb

Kome je i kako palo na pamet da hljeb klasifikuje kao nezdravu hranu, ostaje misterija, ali danas on to jeste. Kada se pokrene priča o dijeti, svi će vam reći: Hljeb morate izbaciti iz ishrane.

Shvatam da bijeli hljeb sa kvascem nije zdrav, ali hljeb od cijelog zrna ne može biti i nije otrov, ali ga ljudi sve više tako doživljavaju.

4. Palačinci

Djetinjstvo = palačinci. Ja to tako vidim. Palačinke smo jeli skoro barem jednom nedjeljno: da se zasladimo, da proslavimo nekome rođendan itd. Ko bi rekao da će nakon 35 godina ovo veličanstveno jelo biti klasifikovano kao štetno i opasno.

Sastav palačinka je 100% prirodan: jaja, brašno i mlijeko! Šta je tu štetno? Ali, u savršenom, bezglutenskom svijetu, sve se okrenulo naglavačke, pa je neko odlučio da su palačinke nezdrave i da ih djeca ne smiju jesti, a odrasli ne bi smjeli ni da pomisle na njih. Izgleda da i misao na palačinke goji!