Nakon decenija rasta, stopa rođenih blizanaca u Americi je pala prvi put nakon 1980-ih, navodi se u novom izvještaju koji je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Broj rođenih blizanaca u 2018. je bio najmanji u posljednjoj deceniji, a smanjio se za četiri odsto između 2014. i 2018. godine, piše u izvještaju.

Stručnjaci kažu da je pad uzrokovan boljom tehnologijom postupaka liječenja plodnosti.

“Promjene u terapijama za povećanje plodnosti definitivno su imale uticaj”, kaže statističar Džojs Martin.

U prošlosti je više embriona istovremeno vraćano u pacijentkinje, što je povećavalo šanse da postupak bude uspješan, ali su istovremeno rasle šanse za rođenje blizanaca. Sada, ljekari zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji, svjedoče istim procentima uspjeha, ali s manjim brojem rođenih blizanaca.

“Tehnologija je bitno napredovala. Možemo birati zdravije embrione”, pojašnjava doktor Kevin Dudi iz Centra za potpomognutu oplodnju u Teksasu.

Najveći pad rođenih blizanaca bilježi se u grupi žena starijih od 40, ali značajno je smanjenje i kod onih u tridesetim godinama, prenosi index.hr. Iako mnogi sanjaju o blizancima, stručnjaci kažu da je ovaj podatak zapravo dobar za zdravlje, jer su kod blizanaca “veće vjerovatnoće da će se roditi prerano ili umrijeti u prvoj godini života”.

“S medicinskog gledišta blizanačke trudnoće su generalno rizičnije”, zaključio je doktor Dudi.