U narednih par sedmica gradske vlasti procijeniće šta to od ukupnog projekta Evropska prestonica kulture 2024, Banja Luka može sama dalje da realizuje, uz želju da zažive kvalitetni kulturni projekti, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, nakon sastanka sa predstavnicima Tima za kandidaturu Banje Luke za EPK 2024. godine.

On je naglasio da je urađen ogroman posao i odličan projekat za kandidaturu Banje Luke za EPK 2024. godine.

-Iza ovog projekta je stala gotovo cijela kulturna scena našeg grada, uz Bihać i Jajce, te pokazala visok stepen jedinstva u radu za aplikaciju EPK 2024. Bilo bi šteta baciti svu energiju i znanje koji su uloženi u koncipiranje različitih sadržaja i zbog toga nastavljamo rad kroz koji ćemo realizovati izabrane projekte iz aplikacije. Iskustva drugih gradova koji nisu prošli kao evropske prestonice kulture, a imali su kvalitetne programe, pokazuju da se može raditi dalje uz drugačiji pristup – objasnio je Radojičić.

On je napomenuo da je Banja Luka u Briselu bila u konkurenciji sa „gradom iz države neusporedivo većih finansijskih kapaciteta“.

-Iako mislimo da je naš projekat bio mnogo kreativniji i bolji, čini se da je ipak presudila logistika, ali i geopolitika – kazao je Igor Radojičić.

Šef tima za kandidaturu Banje Luke za EPK 2024, Marko Bilbija, rekao je da je u ovom projektu praktično učestvovala cijela banjalučka kulturna scena i da je rađen u skladu sa Strategijom razvoja kulture u gradu.

-Mi smo uspjeli da kanališemo energiju koja se okupila oko ovog projekta. Ovim smo, zapravo, pokazali koliki je kapacitet naše kulturne scene. Projekat EPK Banja Luka 2024. je rađen u skladu sa strategijom razvoja kulture u gradu. Radeći na projektu postavili smo odličan temelj koji može da se nadograđuje. Zadržali smo veliku energiju koju smo imali kroz cijeli projekat i spremni sma da nastavimo sprovoditi projekte koje smo definisali kroz rad na aplikaciji – navao je Bilbija.