Krompir će dugo sačuvati svježinu kada se čuva neoljušten, ali kada se oljušti, treba ga odmah konzumirati.

Postoji nekoliko načina da oljušteni krompir održali svježim. Kada se nešto poremeti i gosti vam jave da kasne, a vi ste već oljuštili krompir, treba da ih stavite u duboku posudu sa hladnom vodom. Obavezno treba da budu potopljeni u vodi, da ne bi pocrnjeli odozgo.

Ali, kada vam gosti kažu da ne dolaze, treba da nađete drugi način za čuvanje oljuštenog krompira. Jedan od načina da sačuvate oljušteni krompir je da ga stavite u čistu vodu i ostavite u frižider, na taj način možete da ga čuvate do 24 sata. Sljedećeg dana možete da izbacite vodu, operete krompir i pržite ga. Na ovaj način mogu da se čuvaju i kada su isječeni kao pomfrit.

Drugi način je da ga blanširate i zamrznete. Isjecite krompir za pomfrit i ugrijte masnoću u fritezi; to može da bude i specijalna masnoća za fritezu. Masnoću ugrijte na 180 stepeni, blanširajte krompir oko 2-3 minuta, a zatim ga stavite na kuhinjski ubrus i ostavite u plehu ili poslužavniku da se ohlade.

Kada se krompir potpuno ohladi, zatvorite ga dobro u kesu za zamrzivač i stavite u komoru ili u zamrzivač da se zamrzne. Na ovaj način je čak ukusniji kada se isprži.