Sasvim je normalno da se tijelo nakon porođaja promijeni, ali postoje i neke neočekivane promjene koje se dešavaju.  Nije čudno da poslije porođaja na tijelu imate strije, da je koža opuštenija i slično. Neke druge promjene su manje očekivane, i mada se ne dešavaju svima, treba ih očekivati.

Opadanje kose, promjena boje ili teksture

U trudnoći mnogim ženama kosa postaje gušća i sjajnija, zbog povećanog nivoa estrogena, koji se smanjuje poslije porođaja. Zbog toga, otprilike tri mjeseca nakon dolaska bebe na svijet, nekim majkama kosa počinje da opada.

Da biste znali koliko je normalno da vam kosa opada nakon porođaja – otprilike kao kada perete kosu, pa vam opadne u slivnik, ali toliko može da vam opada dnevno.

“Važno je da žene znaju koliko kosa opada nakon porođaja, da se ne bi zabrinule bez potrebe”, kaže ginekolog-akušer dr Suzan Smer.

Takođe, ponekad se dešava da se promijeni boja ili tekstura kose, mada je to manje često.

Smanjuju se grudi

Kada prestane laktacija, grudi mogu da vam budu za broj manje nego prije trudnoće, kaže ginekolog dr Pari Godsi. Na primjer, ako ste prije trudnoće nosili brushalter veličine B, moguće je da se tokom trunoće i dojenja grudi povećaju do veličine D, a zatim da se smanje na A.

“Gubi se i elastičnost grudi, pa ne djeluju onako bujno kao nekada”, kaže ginekolog.

Menstruacija postaje “jača”

Ne samo da ćete nedjeljama nakon porođaja krvariti, već će i menstruacija biti drugačija, tvrdi dr Godsi. “Nije neuobičajeno da žene imaju ’jače’ menstruacije nakon porođaja. Ne znamo zašto se to dešava, valjda je to jedna od uvrnutih misterija porođaja”, dodaje.

Tijelo postaje šire

Naravno da je za očekivati da vam stomak bude malo veći nakon devet mjeseci trudnoće. Ali, da bi se tijelo prilagodilo bebi u stomaku, rebra se šire, a isto se dešava i kukovima, kako bi beba lakše izašla. Nakon porđaja, međutim, može da se desi da se rebra i kukovi ne vrate baš u potpuno isto prvobitno stanje.

“Neke žene kažu da i kada vrate kilažu od prije trudnoće, oblik njihovog tijela je drugačiji”, kaže dr Godsi.

Tamna linija ispod pupka 

Zbog hormonskih promjena koje se dešavaju u svakom tromjesečju, koža na određenim dijelovima tijela, kao na primjer na bradavicama, postaje tamnija. Uvrnuto, ali može se desiti i da se tamna linija na koži pojavi na abdomenu, ispod pupka.

“Kada se hormoni vrate u normalu nakon porođaja, ove promjene obično nestaju, ali kod nekih se desi da ostanu trajne”, kaže ginekolog. U tom slučaju, jedino rješenje je da vam dermatolog preporuči neku opciju kojom bi se ublažila diskoloracija.

Stopalo raste

Kada u stomaku imate bebu, obuvanje cipela ili patika je pravi sport, jer vam i noge otiču. Osim toga, pošto tijelo mora da se prilagodi na novu kilažu, može da se desi da se luk stopala spusti od težine, tako da vam stopalo bude veće čak za jedan broj! Dr Smer kaže da kod nekih ova promjena ostaje trajna.

Prsti su deblji

Oticanje tijela u trudnoći ostavlja traga i na prstima. Može se desiti da čak ni nedjeljama nakon porođaja prsten koji ste nekad nosili, burmu recimo, više ne može da vam stane na prst. Ponekad izgleda i kao da su zglobovi prstiju promijenili oblik.

Dr Smer kaže da ne postoje podaci koji pokazuju da je ova promjena trajna, ali se može desiti da potraje neko vrijeme prije nego što vam prsti opet budu kakvi su nekad bili.