Gradonačelnik Igor Radojičić večeras je u dvorani “Centar” otvorio 16. Smotru kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina i izrazio zadovoljstvo što je Banja Luka domaćin jedne ovakve manifestacije, kojom se pokazuje bogatstvo različitosti na ovim prostorima.

Radojičić je istakao da su nacionalne manjine most saradnje između Banje Luke, Republike Srpske i mnogih drugih zemalja.

On je naveo da su ovim prostorima dolazile i prolazile vojske, narodi, ali su ostajali bogata kultura, tradicija i naslijeđe.

Radojičić je poželio Savezu i udruženjima nacionalnh manjina u Republici Srpskoj uspješan rad u narednim godinama i da ovu smotru njeguje.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da je Srpska prepoznata kao sredina sa brojnim pripadnicima nacionalnih manjina, te istakao da udruženja vrijedno rade tokom cijele godine da bi sačuvali tradiciju, jezik i običaje.

„Misija Saveza ostaje nepromijenjena, a to je promocija i zaštita prava nacionalnih manjina, rada i aktivnosti naših udruženja“, istakao je Rover.

Otvaranju Smotre prisustvovali su pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, potpredsjednik Skupštine grada Banja Luka Saša Čudić, predstavnici ambasada, opština i gradova.