Nekoć, u 70-ima popularni čupavi tepisi opet su se vratili u modu i postali sastavni dio gotovo svih domova – ponajviše dnevnih boravaka i trpezarija, ali i hodnika te spavaćih soba i kupatila. ‘Čupavci’ se dobro uklapaju ne samo u klasične, retro, nego i moderne, minimalističke interijere.

Riječ je o detalju koji ima veliku moć u interijeru i može ga sasvim  izmijeniti, dati mu novi štih, osvježiti ga. Osim praktične funkcije utopljavanja prostora i zaštite podnih obloga, svaki tepih je istovremeno i ukras interijera.

Kako bi potpuno došao do izražaja, nemojte kupovati čupavac koji ćete podvlačiti pod namještaj – puni efekat postići ćete ako se ovakva vrsta tepiha vidi u cjelosti. Dobra stvar čupavih tepiha jest što daju i mekoću i toplinu prostoru te što je njihov cjenovni raspon ogroman – možete ih nabaviti i za nekoliko desetina KM ili nekoliko stotina, ovisno o vašim mogućnostima. Cijena naravno ne zavisi od proizvođača i dimenzija tepiha, nego i od  njegovog sastava – što je kvalitetniji materijal, cijena mu je veća.

Tako ćete za vunene morati svakako izdvojiti više nego za one primjerke od umjetnih materijala. Dobro je znati da su sintetički čupavi tepisi napravljeni najčešće od antistatičkih i antibakterijskih vlakana što ih čini jednostavnim za održavanje i čišćenje, jer ne privlače prašinu, a usto su i ‘zdraviji’. Uz redovno usisavanje, potrebno je povremeno čišćenje, koje možete obaviti i sami kod kuće. Naravno, najbolje je odnijeti ga u servis za čišćenje, ali ako niste u finansijskoj mogućnosti, učinite to sami.

Idealno bi bilo da ga prije bilo kakvog čišćenja istresete, ali to sebi mogu priuštiti samo oni koji imaju dvorište. Iako, dobar dio starijih zgrada u zadnjem dijelu dvorišta ima i metalnu štangu za istresanje tepiha.

Ako imate čupavi tepih od sintetičkih vlakana, možete ga prati kako želite – na suho, pomoću rastvora ili šmrka vode. U ovom posljednjem slučaju pazite da ga dobro isperete, jer će se na tepih u tom slučaju lijepiti više prljavštine.

Ako je riječ o vunenom tepihu, preporuča se suho pranje specijalnim prahom ili granulama kojima se pospe cijela njegova površina koju ste prethodno dobro usisali i očistili od viška dlaka tj. otpadnutih vlakana. Sredstvo se ostavi neko vrijeme, pa se opet usisa. Ali, neće se ništa dogoditi i ako ga operete vodom u kojoj je rastvoren deterdžent za tepihe, odnosno pjenom koja se stvori. Ali, manje štete ćete nanijeti ako to učinite parnim čistačem, a usput ćete očistiti i mrlje i uništiti bakterije.

I ono što je vrlo bitno – proizvođači preporučuju da se čupavi tepisi operu dva puta!