Korisnici prava na penziju, kojima se isplata vrši van Republike Srpske, potrebno je da do kraja kalendarske godine Fondu PIO dostave potvrdu o životu kako bi im isplata u 2020. godini bila redovna i bez prestanka, saopšteno je iz Fonda.

Dostavljanje potvrde o životu za korisnika sa prebivalištem van Republike Srpske (23.250 korisnika) vrši se u skladu sa članom 140 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Dostavljanje potvrde o životu ne odnosi se na korisnike sa prebivalištem u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Federaciji BiH (26.842 korisnika/) jer se taj podatak obezbjeđuje elektronskom razmjenom podataka”, navedeno je u saopštenju.

Potvrda se dostavlja u nadležnu filijalu Fonda PIO, koja je donijela rješenje o ostvarivanju prava i vrši isplatu penzije.

“Korisniku koji potvrdu o životu ne dostavi blagovremeno biće obustavljena isplata penzije”, upozorili su iz Fonda.

Iz ovog fonda navode da će korisnike van Republike Srpske o obavezi dostavljanja potvrde o životu obavijestiti i putem pisane poruke na čeku ili nalogu za isplatu penzije za oktobar, novembar i decembar 2019. godine.

Za nove korisnike van Republike Srpske potvrda o životu obezbjeđuje se kod nadležne filijale, u postupku rješavanja o pravu.

Potvrda o životu validna je ako je ovjerena kod nosioca penzijskog osiguranja u zemlji prebivališta, suda, opštinskog organa, notara i diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u zemlji prebivališta.

Obrazac potvrde o životu moguće je preuzeti na internet stranici Fonda PIO Republike Srpske.

Izvor: Srna